Frankrijk maakt zich op om nog verschillende miljarden in Air France te pompen

De Franse regering is bijna klaar met haar plan om luchtvaartmaatschappij Air France van nieuw kapitaal te voorzien. De kapitaalinjectie van meerdere miljarden euro’s wordt mogelijk in de komende dagen bekendgemaakt, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Eerst moeten de Europese Commissie en het bestuur van Air France-KLM nog akkoord gaan.

Air France en woordvoerders van de Franse regering wilden tegenover Bloomberg niet reageren. Eerder deze week meldde de Franse zakenkrant Les Echos al dat de Franse overheid en de Europese Commissie een akkoord hadden bereikt over de concessies die Air France moet doen in ruil voor extra staatssteun. Frankrijk en Nederland, die beide een belang van rond 14 procent hebben in Air France-KLM, kwamen de luchtvaartgroep eerder al te hulp met 10,4 miljard euro aan leningen en kredietgaranties.

Het bedrijf geeft door de aanhoudende reisbeperkingen wegens de coronapandemie nog altijd meer geld uit dan dat er binnenkomt, dus is volgens de bedrijfstop nu vooral nieuw eigen kapitaal nodig, zodat de schuldenlast niet verder oploopt. Franse en Nederlandse bewindslieden achtten het eerder ook al waarschijnlijk dat Air France-KLM extra steun nodig heeft.

De nationale luchtvaartmaatschappijen worden gezien als strategisch belangrijke bedrijven voor de Nederlandse en Franse economie. Als tegenprestatie voor nieuwe hulp zou Brussel eisen dat Air France een deel van zijn zogeheten slots, oftewel felbegeerde start- en landingsrechten op luchthavens, zou opgeven. Vorig jaar moest het Duitse Lufthansa 24 slots op de luchthavens van München en Frankfurt van de hand doen wegens de miljardensteun die het concern ontving.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20