Frankrijk maakt Covid-tests betalend voor niet-gevaccineerden om vaccinatie te promoten

Covid-screeningtests in Frankrijk zullen vanaf 15 oktober niet langer gratis zijn voor ongevaccineerde mensen, volgens de Franse autoriteiten. Met die verandering wil de regering coronabesmettingen tegengaan en vaccinatie aanmoedigen.

Ongevaccineerden zullen nu in feite moeten betalen om cafés, restaurants en theaters binnen te mogen. Volgens een wet die deze zomer werd aangenomen, moeten horecabezoekers een negatieve Covid-test kunnen voorleggen voor het betreden van veel binnenlocaties. Die tests worden nu betalend. Een andere manier om de horeca te bezoeken is met een bewijs van volledige vaccinatie. Voor gevaccineerden blijven de tests wel gratis.

De invoering van de gezondheidspas leidde in de zomer tot grote protesten, onder meer van mensen die het een inbreuk op hun vrijheid noemden.

De wet voorziet ook in de verplichte vaccinatie van gezondheidswerkers – die in Frankrijk ongeveer drie miljoen mensen vertegenwoordigen – tegen 15 oktober. Hoewel de meesten op zijn minst een eerste vaccindosis hebben gekregen, hebben sommigen toch geweigerd. Ongeveer 3.000 gezondheidswerkers zijn als gevolg daarvan geschorst, zei de regering vorige week.

Vaccinatie blijven aanmoedigen

Een scherpe daling van het aantal betogers en een sterke stijging van de vaccinatiegraad in de afgelopen maanden suggereren dat de gok van president Emmanuel Macron om de beperkingen te verhogen om vaccinatie aan te moedigen, zijn vruchten heeft afgeworpen.

Maar nu de vaccinatiegraad de afgelopen weken weer is gedaald, heeft de regering haar mix van mandaten en stimulansen vernieuwd om vaccinatie weer aan te moedigen.

Volgens The New York Times is Frankrijk een van de meest vaccinatiesceptische landen ter wereld. Toch heeft het land nu bijna 70 procent van zijn bevolking volledig tegen het coronavirus gevaccineerd. Dat is een van de hoogste percentages in Europa, volgens de krant.

20 tot 43 euro

“Het is niet langer rechtmatig om op kosten van de belastingbetaler onbeperkte comforttests te halen”, zei de Franse premier Jean Castex vorige maand tegen de krant Les Echos. Hij voegt daaraan toe dat tests die door een arts zijn voorgeschreven en tests voor minderjarigen nog steeds worden vergoed.

Covid-tests voor niet-gevaccineerde mensen zullen 20 tot 43 euro kosten, volgens Franse persberichten. “Het doel daarvan”, zei Castex, “is om enkel tests te vergoeden die verband houden met echte medische redenen, en om vaccinatie te blijven aanmoedigen“.

In augustus kondigde Duitsland ook plannen aan om een einde te maken aan gratis Covid-tests voor niet-gevaccineerden. De verandering zou voor 11 oktober zijn gepland. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20