Frankrijk is nu de groeimotor van economie van de eurozone

Voor het eerst sinds 2004 zal Frankrijk dit jaar het meest bijdragen aan de economische groei van de eurozone. De Franse prestatie wordt vooral aangezwengeld door de binnenlandse vraag. Volgens berekeningen van het Franse onderzoekscentrum OFCE zou de koopkracht van de Franse gezinnen volgend jaar met gemiddeld wat 310 euro stijgen. Voor het eerst in zes  jaar doet Frankrijk ook beter dan de eurozone.

De economen zien de economie in 2019 nog met 1,3% groeien, een pak meer dan de 0,5% die Duitsland kan voorleggen. De Duitse motor stokt al een tijd onder de verminderde vraag vanuit China en de terugval van de internationale handel. Die stijging van 1,3% is wel gebaseerd op een akkoord met de Britten over hun uitstap uit de EU. Een no-deal brexit zou daar 0,2 % van afhalen.

Frankrijk profiteert van de maatregelen die de regering Macron nam naar aanleiding van de maandenlange protesten van de ‘gele hesjes’-beweging. Budgetmaatregelen die werden genomen om de beweging te sussen zullen dit jaar een economische groei van 0,4% genereren. Gezinnen wonnen dit jaar gemiddeld 800 euro aan koopkracht dankzij loonsverhogingen en de creatie van nieuwe jobs. De Franse werkloosheid, weliswaar nog altijd veel hoger dan in Duitsland, is tot het laagste niveau in tien jaar teruggezakt. Tevens blijkt het aantal Franse startups al gedurende een periode van drie jaar een onafgebroken groei te hebben gekend.

Die beweging zal volgden jaar afzwakken. Zo zal de jobcreatie halveren en ook de toename van de koopkracht dalen tot 310 euro per gezin.

Bedrijven gaan minder investeren

Toch is er ook minder goed nieuws. Zo zullen de bedrijfsinvesteringen bij onze zuiderburen volgend jaar verminderen door de afname van de buitenlandse vraag en dat ondanks historisch lage rentevoeten. De Franse export zal dus samen met de globale groei afnemen. Nog volgens de Franse economen zullen Duitsland, noch de Verenigde Staten volgend jaar in een recessie terechtkomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20