‘Frankrijk en Nederland staan garant voor miljardenleningen aan Air France-KLM’

Luchtvaartconcern Air France-KLM is in gesprek met verschillende banken over miljarden euro’s aan noodleningen waar de Franse en Nederlandse overheid garant voor staan om daarmee de coronacrisis te doorstaan. Dat hebben bronnen gemeld aan persbureau Reuters.

Zowel Frankrijk als Nederland bezit rond de 14 procent van de aandelen in de luchtvaartcombinatie. Een langlopende vete over het bestuur en het beleid van de onderneming is voor nu even op pauze gezet, om de geldcrisis aan te pakken, aldus de ingewijden.

2 miljard uit Den Haag

Volgens het meest waarschijnlijke scenario zou Air France 4 miljard euro aan leningen met een Franse garantie ontvangen. KLM zou met steun van Den Haag voor 2 miljard euro kunnen ophalen.

Een woordvoerster van Air France-KLM stelt dat continu wordt overlegd met de Franse en Nederlandse overheid, maar kon verder niets zeggen. Frankrijk en Nederland hadden eerder al aangegeven de onderneming te zullen ondersteunen. Overheden over de hele wereld worstelen met de steun voor grote luchtvaartmaatschappijen die failliet dreigen te gaan.

Corona

Door de verergering van de coronapandemie wordt de vraag naar vluchten minder. Steeds meer toestellen blijven ook aan de grond. De Amerikaanse Senaat keurde onlangs een noodpakket ter waarde van 58 miljard dollar goed om de Amerikaanse luchtvaartindustrie te helpen. In Europa hebben Norwegian Air en SAS staatssteun gekregen, terwijl ook het Duitse Lufthansa op het punt staat om miljarden aan steungelden te ontvangen.

Lees ook: Valt Brussels Airlines in handen van Belgische staat?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20