“Belachelijk gedetailleerde” foto van de maan is een ode aan NASA’s Artemismissie

Twee amateur-astrofotografen hebben sinds 2020 gewerkt aan één foto van de maan. Op zondag publiceerden zij hun werk: een “belachelijk gedetailleerde” afbeelding van de maan van maar liefst 174 megapixels.

De twee fotografen, Andrew McCarthy en Connor Matherne, publiceerden de foto op Reddit en Instagram. Het is in feite een samenstelling van meer dan 200.000 foto’s, die volgens de fotografen op één nacht werden genomen in de Amerikaanse staten Arizona en Louisiana.

Daarna begon het echte werk: het duo spendeerde zo’n negen maanden om de afbeeldingen op elkaar te stapelen om tot het eindresultaat te komen. McCarthy vertelde dat het project is “samengesteld als een mozaïek”, en dat elke tegel “uit duizenden foto’s bestaat”.

Wat daarbij opvalt, is dat de kleuren van de maan meer in het oog springen dan in de realiteit. Dat betekent volgens McCarthy echter niet dat de kleuren niet echt zijn. “De kleur in dit beeld is echt, maar gepresenteerd met verhoogde verzadiging zodat het gemakkelijk zichtbaar is voor onze ogen”, schreef de fotograaf op socialemediasite Reddit

“De roodachtige tinten tonen gebieden die rijk zijn aan ijzer en veldspaat (een groep gesteentevormende mineralen die ook 60 procent van de aardkorst vormen, red.), terwijl de blauwachtige gebieden plekken zijn waar het regoliet rijk is aan titanium. Oxidatie door invloed uit de atmosfeer van de aarde laat de kleuren verschijnen zoals ze eruit zien”, klinkt het.

Op Instagram zei McCarthy dat de foto “de meest belachelijk gedetailleerde afbeelding van de maan” is die ze konden bedenken. De foto, genaamd ‘De jacht op Artemis’, is bovendien een ode aan NASA’s Artemis I missie, die eind augustus wordt gelanceerd en voor het eerst in bijna 50 jaar tijd een raket richting de maan zal lanceren (maar nog niet zal landen) die in staat is mensen te vervoeren. Tijdens de eerste missie zullen er zich ook geen astronauten aan boord bevinden. 

Die missie moet de baan vrijmaken voor een tweede lancering met astronauten aan boord, die voor het eerst sinds 1973 terug rond de maan zullen vliegen. Daarna moet de derde missie, Artemis III, in 2024 terug mensen op de maan zetten. 

Vervolgens moet op langere termijn een maanbasis worden gebouwd. Die zal onder andere gebruikt worden om de maan als springplank te gebruiken voor toekomstige missies naar Mars. NASA wil in de jaren 2030 voor het eerst een persoon op de rode planeet krijgen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20