Deze start-up wil overtollige stroom uit hernieuwbare bronnen opslaan door ijzeren balletjes te laten verroesten

Form Energy, een Amerikaanse start-up, wil zogenaamde ijzer-luchtbatterijen ontwikkelen. Die zouden energie veel langer kunnen opslaan dan traditionele batterijen, iets wat broodnodig is om de vaak fluctuerende elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen optimaal te benutten.

De actieve componenten in de batterijen die Form Energy ontwikkelt, zijn eigenlijk heel simpel. Het gebruikt in feite drie basismaterialen: ijzer, water en lucht. Tijdens het ontladen zuigt de batterij zuurstof uit de lucht en gebruikt het dat om een reeks ijzeren ballen te laten roesten. Wanneer de batterij wordt opgeladen, zet de elektrische stroom die roest terug om in ijzer en ‘ademt’ de batterij terug zuurstof uit.

Volgens het bedrijf kan op die manier energie worden opgeslagen aan slechts 10 procent van de kostprijs van een lithium-ionbatterij. Bovendien, en dat is de belangrijkste use case, kan de technologie langer dan 100 uur energie vasthouden. Dat maakt het ideaal om energie van hernieuwbare bronnen op te slaan. 

Die hebben namelijk nog te kampen met het probleem dat ze niet altijd evenveel stroom kunnen produceren. Door stroom op te kunnen slaan tijdens periodes van overproductie en het vrij te geven wanneer de productie tegenvalt, kan het elektriciteitsnet aanzienlijk efficiënter werken.

450 miljoen dollar

Het idee van Form Energy heeft alvast veel enthousiasme opgewekt. Het heeft nu volgens de Wall Street Journal zo’n 450 miljoen dollar opgehaald bij een aantal investeerders, waaronder staalgigant ArcelorMittal en de Amerikaanse investeringsfirma TPG. Het is niet de eerste investeringsronde van het bedrijf, maar wel veruit de grootste. Vorig jaar haalde het bedrijf ‘slechts’ 240 miljoen dollar op tijdens een gelijkaardige ronde. 

Met het geld wil Form Energy een eerste grote productiefaciliteit bouwen, waarna het eind 2024 de eerste batterijen aan klanten wil leveren. Door samen te werken met ArcelorMittal, een van de grootste staalproducenten in de wereld, hoopt het alvast genoeg ijzer te kunnen verkrijgen voor de productie. 

Concurrentie met andere technologieën

Eenmaal die productie van start gaat, zal het bedrijf concurreren met een aantal andere technologieën om elektriciteit op te slaan. Zo zijn op sommige plaatsen, waar de geografie dat toelaat, al zogenaamde spaarbekkencentrales in gebruik. Die bestaan eigenlijk uit twee waterbekkens die zich op verschillende hoogtes bevinden. Wanneer er een surplus aan energie is, wordt water uit het laagste bekken omhoog gepompt naar het hoogste. Zo laadt men in feite de ‘batterij’ op. Wanneer die energie dan nodig is, wordt het water terug naar beneden geloosd, waarbij een turbine wordt aangedreven die elektriciteit produceert.

Ook groene waterstof is stilaan aan het opkomen om energie op te slaan. Waterstof wordt geproduceerd door een elektrische spanning door water te laten lopen, waarbij dat wordt gescheiden in waterstofgas en zuurstofgas. Die waterstof kan daarna worden gebruikt als energiebron. Om waterstof te produceren, is echter ook energie nodig. Indien die energie uit hernieuwbare bronnen komt, spreekt men van groene waterstof.

(ns)

Meer