Fonds voor sporters die door internationale sancties zijn getroffen; initiatief van autopiloot Nikita Mazepin

De Russische autopiloot Nikita Mazepin, die recent door de Amerikaanse renstal Haas is ontslagen en daarom dit jaar niet in Formule 1 aan de start zal kunnen verschijnen, richt een stichting op voor de ondersteuning van atleten die om politieke redenen buiten hun wil om niet meer in staat zijn hun sport uit te oefenen. Dat heeft het persbureau Agence France Presse (AFP) gemeld.

Haas had recent aangekondigd het contract met Nikita Mazepin (23) als gevolg van de Russische inval in Oekraïne te verbreken. Eenzelfde lot trof het Russische bedrijf Uralkali, een producent van kunstmest en hoofdsponsor van het team. Uralkali wordt geleid door Dmitry Mazepin, de vader van de autopiloot.

Sponsorgelden

Om getroffen atleten te ondersteunen heeft Mazepin de stichting ‘We compete as One’ opgericht. De autopiloot benadrukte daarbij dat de schenkingen voor de stichting zouden komen uit de sponsorgelden die Uralkali normaal aan Haas zou hebben betaald.

Mazepin gaf daarbij nogmaals van mening te zijn door het raceteam onrechtvaardig te zijn behandeld. De autopiloot beklemtoonde dat hij zich bereid had getoond om zich naar de regelgeving van de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), die had geëist dat hij onder een neutrale vlag aan de competitie zou deelnemen, te schikken.

Een groot aantal Russische sporters is na de inval in Oekraïne uit internationale competities geweerd. Dat was onder meer het geval met de Russische paralympiërs die onder een neutrale vlag aan de Paralympische Winterspelen in Peking zouden deelnemen. Zwemmen, tennis, gymnastiek en motorsport vormden enkele opmerkelijke uitzonderingen op de uitsluiting.

Open voor iedereen

Mazepin – die vorig jaar in zijn eerste seizoen in de Formule 1 afwerkte, maar geen enkel punt wist te behalen – wierp nog op dat het fonds niet alleen voor atleten uit Rusland en Wit-Rusland zou gelden.

“De stichting zal zowel financiële als andere middelen toewijzen aan atleten die hun leven hebben gewijd aan de voorbereiding van sportieve topevenementen, om uiteindelijk te moeten vaststellen dat ze van een deelname zijn uitgesloten en collectief worden gestraft wegens het paspoort dat ze bij zich dragen”, voerde de autopiloot aan.

“Het fonds staat open voor atleten uit alle conflictgebieden”, beklemtoonde Mazepin nog. “Onze deur staat voor iedereen open.”

Het ontslag van Mazepin en het verscheuren van het contract van Uralkali werd ook nog voorafgegaan door een beslissing van de Formule 1 om de Grand Prix van Rusland definitief van de kalender te schrappen.

De wedstrijd maakte acht jaar geleden in de Formule 1 zijn opwachting. De race werd sindsdien onafgebroken betwist in de badplaats Sochi aan de Zwarte Zee. Volgend jaar zou het evenement echter naar Sint-Petersburg verhuizen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20