Florian Schneider-Esleben (Kraftwerk) overleden: elektronische muziek verliest één van zijn pioniers

In Duitsland is Florian Schneider-Esleben, één van de oprichters van de rockgroep Kraftwerk, overleden. Dat heeft het muzieklabel Sony gemeld. Schneider-Esleden groeide met Kraftwerk uit tot een van de belangrijkste pioniers van de elektronische muziek. De groep is vooral bekend van hits zoals Autobahn, The Model, Radio-Activity en Tour de France.

Schneider-Esleben overleed aan de gevolgen van kanker. Hij werd 73 jaar oud.

Multi-instrumentalist

Florian Schneider-Esleben richtte in Düsseldorf samen met leeftijdsgenoot Ralf Hütter in het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw de groep Kraftwerk op. Het werk van de Duitse band viel vooral op door het massaal gebruik van elektronica en computers.

Schneider was een multi-instrumentalist en speelde onder meer synthesizer, vocoder, fluit en saxofoon. Kraftwerk genoot zowel artistieke waardering als commercieel succes. De Duitse groep had bovendien een grote invloed op de verdere ontwikkeling van de elektronische muziek.

Mark Savage, muziekspecialist van de Britse omroep BBC, betoogt dat Kraftwerk een totaal nieuwe muzikaal vocabularium creëerden. Anderen bestempelden de Duitse groep als de elektronische Beatles. In ieder geval hadden Schneider-Esleben en Hütter een grote invloed op een brede groep muziekstijlen en muzikanten.

Bowie

Onder meer Depeche Mode en New Order verwijzen geregeld naar Kraftwerk als inspiratiebron. Dat geldt zeker voor Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD), die erkent zich grotendeels aan de Duitse groep te hebben gespiegeld.

Maar ook David Bowie maakte duidelijk een grote bewondering voor Schneider-Esleden te hebben. Het nummer V-2 Schneider op het album Heroes van Bowie verwijst naar de Duitse muzikant. Ook in techno en hiphop was Kraftwerk vaak een inspiratiebron.

Twaalf jaar geleden stapte Schneider-Esleben uit Kraftwerk om zich op zijn solowerk te concentreren. Voor volgende zomer was wel een toernee voorzien om de vijftigste verjaardag van de groep te vieren. Die plannen moesten echter door de uitbraak van de coronapandemie worden opgeborgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20