Fitch verlaagt Russische kredietrating opnieuw en anticipeert snelle wanbetaling van overheidsschulden

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings verlaagt de rating voor Rusland van ‘B’ naar ‘C’ en anticipeert een snel default van het land.

Het gaat om de tweede verlaging in een week. Volgens Fitch weerspiegelt “deze verlaging de overtuiging dat een wanbetaling van de Russische overheid ophanden is.”

De uitbreiding van westerse sancties en plannen om de import van Russische olie en gas te beperken, vergroten de kans op een reactie van Rusland die op zijn minst een selectieve niet-betaling van zijn staatsschuldverplichtingen omvat, schrijft Fitch.

Verwacht wordt dat het nieuws de koers van de Russische roebel verder naar omlaag jaagt. De waarde van de Russische munt is de voorbije maand al gehalveerd. Westerse sancties zouden het Russische bbp dit jaar met bijna 15% doen dalen. Dat is 5 keer meer dan het effect dat Covid in 2020 op het land had.

Poetin verbiedt export van reeks Russische grondstoffen

De Russische president Vladimir Poetin heeft ondertussen de export verboden van bepaalde Russische grondstoffen.  Op andere producten zijn er beperkingen afgevoerd in de export en import. 

De details van de maatregelen moeten nog worden uitgewerkt door de Russische regering, die binnen twee dagen een lijst moet opstellen van landen die door het exportverbod zullen worden getroffen.

Rusland is economisch geen grootmacht, maar neemt wel een cruciale positie in op meerdere grondstoffenmarkten. Rusland is een belangrijke producent van ruwe olie (12 procent van de wereldproductie), aardgas (17 procent), tarwe (10 procent), zonnebloemolie (26 procent), palladium (43 procent), platinum (12 procent) en meststoffen zoals potash (20 procent). 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20