Fiscale aanslag Supra Bazar wordt een van de grootste ooit

De familie achter de West-Vlaamse winkelketen Supra Bazar is het voorwerp van een strafonderzoek dat loopt tot in Luxemburg. Het gaat om een van de grootste fiscale dossiers ooit in België, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

Supra Bazar werd in 1964 opgericht door de voormalige vlasboer Marcel Vanhalst en telt vijf megastores waar zowat alles te vinden is. De familie Vanhalst maakt nu het voorwerp uit van een gerechtelijk onderzoek waarbij in december speurders in Luxemburg een reeks huiszoekingen organiseerden. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar zowel witwassen, fiscale fraude en btw-fraude als fraude inzake erfenisbelasting.

Geert en Nadine Vanhalst, kinderen van de inmiddels overleden Marcel Vanhalst, zouden een (fiscaal verjaard) ­vermogen hebben van zo’n 250 miljoen euro, dat in schril contrast staat met de jarenlange belastingaangiftes. Ze riskeren een aanslag van 60 procent tot mogelijk 100 procent, waardoor het een van de grootste fiscale dossiers ooit zou worden.

De fiscus kwam het vermogen op het spoor door internationale gegevens te vergelijken met wat in België bekend is. Het dossier werd toevertrouwd aan het parket, dat een onderzoeksrechter liet aanstellen. Die viel in 2019 al binnen op de hoofdzetel in Gullegem en zette in ­december een rogatoire commissie op naar Luxemburg. De advocaten van de familie Vanhalst zeggen dat er niets fouts is gebeurd en dat men het volste vertrouwen heeft in een goede afloop van het onderzoek, klinkt het nog in de kranten van Mediahuis.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20