Wie 600 jaar geleden rijk was in Firenze, is dat vandaag nog

Inwoners van de Italiaanse stad Firenze die afstammen van de rijkste families die de stad 600 jaar geleden bewoonden zijn vandaag nog altijd rijk, zo luidt de opvallende conclusie van een onderzoek door twee Italiaanse economen.

Door data te vergelijken van Florentijnse belastingbetalers in 1427 en in 2011 en daarbij de familienamen te vergelijken ontdekten de economen dat het inkomen en de rijkdom van verre voorouders tot op vandaag een goede voorspeller was voor het inkomen van hun nakomelingen. Guglielmo Barone en Sauro Mocetti, beide in dienst van de Italiaanse nationale bank, schrijven daarover in in hun toelichting:

“De topverdieners onder de huidige belastingbetalers waren degenen die ook zes eeuwen geleden aan de top van de economische ladder stonden.” 

Dat de stad Firenze in 1427  na een oorlog ei zo na failliet werd verklaard, speelde in het voordeel van de onderzoekers. Om belastingen te kunnen heffen legde de stad toen een register aan van z’n 10.000 inwoners en hun bezittingen en inkomsten. Zo’n 900 familienamen uit dat register komen ook vandaag nog voor in de stad. Om privacyredenen werden de familienamen niet gepubliceerd.

“Dit onderzoek geeft inzicht in economische mobiliteit. Of de rijken rijk blijven dus. Dat betekent echter niet dat ze steeds rijker worden.”, reageert Mocetti op het onderzoek in The Wall Street Journal. De economen zien de resultaten wel als bewijs dat “er een soort glazen bodem bestaat die voorkomt dat afstammelingen van de hogere klasse naar de onderste rangen van de economische ladder tuimelen”. Of zulk onderzoek ook in andere steden of landen vergelijkbare resultaten zou opleveren, is niet duidelijk.