In en buiten Europa wordt fipronil gespoten dat het een lieve lust is. Het bestrijdingsmiddel waarin fipronil zit, wordt naast eierboeren ook door een reeks vleeskuikenbedrijven gebruikt. Dat blijkt uit gegevens van Chickfriend, het bedrijf dat het middel aan de kippenboeren verkocht. Het gewraakte fipronil wordt verder gebruikt bij runderen en ander slachtvee en ook een 60-tal groenten en andere gewassen worden er mee bewerkt.

Overal, overal
Fipronil wordt immers niet alleen bij kippen gebruikt tegen bloedluis. Het wordt al jaren massaal gebruikt bijvoorbeeld door Zuid- en Noord-Amerikaanse veeboeren om hun beesten tekenvrij te houden. En heel veel van het vlees van die beesten belandt in Europa. Het wordt ook al jaren gebruikt in een pak landen om groenten en fruit en andere gewassen te beschermen. Onder meer onder de naam Regent is het één van de meest gebruikte producten in Azië om rijstvelden vrij te houden van allerlei ongedierte. In de VS gebruiken ze het in maïsvelden. Het wordt wereldwijd massaal gespoten tegen allerlei plagen gaande van sprinkhanen tot mieren. Als je bij ons een middel tegen mieren of mierennesten uit het schap haalt, wel, dat is fipronil. In Australië spuiten ze ermee tegen vanalles en nog wat. Iedereen heeft daar wel een fles Ant-Rid, Radiate of Termidor in de keuken staan. In de UK kreeg fipronil trouwens nog niet zo lang geleden goedkeuring om gebruikt te worden als “a public hygiene insecticide”. In Nieuw-Zeeland spuiten ze het massaal tegen wespen. En tenzij je wil dat je hond of kat vol teken of onder de vlooien zitten, heb je fipronil al in hun nek gespoten.
Bijen
In Frankrijk werden in 2004 producten op basis van fipronil van de markt genomen, omdat de stof ervan verdacht werd de oorzaak te zijn van een verhoogde sterfte onder bijen.
Voor de mens is fipronil ingedeeld als matig toxisch door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is een licht irriterende stof: blootstelling kan leiden tot schade aan nier, lever of schildklier.