Fipronil zit echt overal

In en buiten Europa wordt fipronil gespoten dat het een lieve lust is. Het bestrijdingsmiddel waarin fipronil zit, wordt naast eierboeren ook door een reeks vleeskuikenbedrijven gebruikt. Dat blijkt uit gegevens van Chickfriend, het bedrijf dat het middel aan de kippenboeren verkocht. Het gewraakte fipronil wordt verder gebruikt bij runderen en ander slachtvee en ook een 60-tal groenten en andere gewassen worden er mee bewerkt.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat deze week proefslachtingen doen bij kippen om te kijken of er fipronil in het vlees zit. Er zou niet eerder zijn getest omdat “alle aandacht gericht is geweest op eieren”.Volgens brancheorganisatie LTO gaat het om vleeskuikenhouderijen die ook leghennen hebben. Chickfriend zou alleen actief zijn geweest in de stallen van kippen die eieren leggen.article photo Vleeskuikens hebben volgens de NVWA nauwelijks last van bloedluis. Vleeskuikens leven meestal maar maximaal zes weken en braadkippen maximaal tien weken. Na de slacht wordt hun stal schoongemaakt, waardoor de bloedluis weinig tijd heeft om zich te nestelen. Het Wageningse onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid Rikilt pleit ondertussen voor onderzoek naar de gifstof in meer voedingsmiddelen: “Tot een paar weken geleden hebben we nooit getest of fipronil in eieren, vlees of zuivel zit”, zegt manager Leen van Ginkel. Hier is een waarheid als een bus: als je ergens niet naar zoekt, zal je het ook niet vinden. En: als we naar fipronil in ons eten gaan zoeken, dan zullen we het vinden. En het zou wel eens kunnen tegenvallen, waar we het overal gaan vinden.  

Overal, overal

Fipronil wordt immers niet alleen bij kippen gebruikt tegen bloedluis. Het wordt al jaren massaal gebruikt bijvoorbeeld door Zuid- en Noord-Amerikaanse veeboeren om hun beesten tekenvrij te houden. En heel veel van het vlees van die beesten belandt in Europa. Het wordt ook al jaren gebruikt in een pak landen om groenten en fruit en andere gewassen te beschermen. Onder meer onder de naam Regent is het één van de meest gebruikte producten in Azië om rijstvelden vrij te houden van allerlei ongedierte. In de VS gebruiken ze het in maïsvelden. Het wordt wereldwijd massaal gespoten tegen allerlei plagen gaande van sprinkhanen tot mieren. Als je bij ons een middel tegen mieren of mierennesten uit het schap haalt, wel, dat is fipronil. In Australië spuiten ze ermee tegen vanalles en nog wat. Iedereen heeft daar wel een fles Ant-Rid, Radiate of Termidor in de keuken staan. In de UK kreeg fipronil trouwens nog niet zo lang geleden goedkeuring om gebruikt te worden als “a public hygiene insecticide”. In Nieuw-Zeeland spuiten ze het massaal tegen wespen. En tenzij je wil dat je hond of kat vol teken of onder de vlooien zitten, heb je fipronil al in hun nek gespoten.

Bijen

In Frankrijk werden in 2004 producten op basis van fipronil van de markt genomen, omdat de stof ervan verdacht werd de oorzaak te zijn van een verhoogde sterfte onder bijen.

Voor de mens is fipronil ingedeeld als matig toxisch door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is een licht irriterende stof: blootstelling kan leiden tot schade aan nier, lever of schildklier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20