Smartphonebank N26 is nu meer waard dan de op een na grootste ‘gewone’ bank van Duitsland

Het Berlijnse fintechbedrijf N26 heeft 900 miljoen dollar opgehaald in een nieuwe financieringsronde onder leiding van hedgefondsen Third Point en Coatue. De acht jaar oude start-up wordt hiermee gewaardeerd op 9 miljard dollar, hoger dan de marktwaarde van de op één na grootste beursgenoteerde bank van Duitsland. N26 verwacht in de komende 12 tot 18 maanden klaar te zijn voor een beursgang, volgens co-CEO Maximilian Tayenthal. Dat bericht zakenzender CNBC.

  • De Duitse digitale bank N26 meldt dinsdag dat het 900 miljoen dollar heeft opgehaald in een nieuwe financieringsronde die het bedrijf waardeert op 9 miljard dollar.
  • Dat is bijna drie keer de waardering van N26 in zijn laatste particuliere financieringsronde en betekent dat het nu iets meer waard is dan Commerzbank, de op één na grootste beursgenoteerde kredietverstrekker van Duitsland.
  • De in Frankfurt genoteerde Commerzbank heeft een marktkapitalisatie van 7,6 miljard euro (8,8 miljard dollar).
  • N26, dat miljardairs Peter Thiel en Li Ka-Shing als investeerders telt, haalde het verse geld op bij Third Point, een hedgefonds geleid door de Amerikaanse miljardair investeerder Dan Loeb. Ook investeringsgroepen Coatue en Dragoneer hebben er geld in gepompt.

Europese start-ups die de gevestigde banken willen uitdagen

N26 werd opgericht in 2013 en is een van de vele start-ups in Europa die de gevestigde banken willen uitdagen door betaalrekeningen aan te bieden via een app, en door weinig tot geen kosten op transacties aan te rekenen. Concurrenten zijn onder meer Revolut, dat onlangs werd gewaardeerd op 33 miljard dollar, en Monzo.

Maximilian Tayenthal, oprichter en co-CEO van N26, zei dat het bedrijf van plan is om het extra geld te besteden aan het inhuren van 1.000 mensen wereldwijd en aan het lanceren van nieuwe functies, zoals de handel in cryptomunten.

“We willen meer mensen binnenhalen met een focus op (het) product, technologie en veiligheid,” vertelde Tayenthal in een interview aan CNBC.

Beursgang

N26 heeft nu 7 miljoen klanten in heel Europa en de VS en is op weg om dit jaar 90 miljard dollar aan transacties te verwerken. Het bedrijf verwierf onlangs een banklicentie in Brazilië, met een team van 40 werknemers al ter plaatse in São Paulo. N26 verwacht zijn app in het komende jaar publiekelijk uit te rollen in het land, volgens Tayenthal.

N26 heeft nu genoeg “financiële ruimte” om zich voor te bereiden op een beursgang, zei Tayenthal, eraan toevoegend dat hij verwacht dat het bedrijf “structureel IPO-ready” is binnen de komende 12 tot 18 maanden.

“We hebben geen haast om naar de beurs te gaan,” zei Tayenthal. “Met de toenemende winstgevendheid, het soort geld dat we op dit moment ophalen, wordt echt elke tijdsdruk weggenomen.”

Verschillende Europese fintechs zijn erin geslaagd om waarderingen van verschillende miljarden dollars te bereiken te midden van de toenemende investeringsactiviteit. Revolut werd bijvoorbeeld onlangs gewaardeerd op 33 miljard dollar bij een financieringsronde onder leiding van SoftBank.

Verlieslatend

Sommige investeerders hebben echter hun bezorgdheid geuit over hun vermogen om winst te maken.

N26 is nog steeds verlieslatend. De onderneming leed in 2019 een verlies van 216,9 miljoen euro. De Europese tak verloor 110 miljoen euro in 2020, tegen 165 miljoen een jaar eerder. Tayenthal zei dat N26 niet onder druk staat van investeerders om op korte termijn winst te maken.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20