Finse eilandbewoners krijgen krant door drone geleverd

In Finland zal de bevolking van een eiland haar kranten binnenkort door een drone geleverd krijgen. Het distributiebedrijf Lentola Logistics hoopt met het experiment een oplossing te vinden voor de bezorging van post en pakketten op afgelegen plaatsen. Het experiment betekent volgens het bedrijf een wereldprimeur.

“Finland is het land van de duizend meren en sommige van die natuurgebieden hebben eilanden met verschillende dorpen”, benadrukt”, benadrukt Markus Hohenthal, chief executive van Lentola Logistics. “Dat lijkt behoorlijk idyllisch, maar het is tegelijkertijd ook een logistieke nachtmerrie om op dergelijke locaties een regelmatige postbezorging te organiseren.”

Regelmatig schema

Om dit aanhoudende probleem aan te pakken, besloot Lentola Logistics een nieuwe oplossing uit te proberen. Het bedrijf heeft daarbij aangekondigd een experiment met postbezorging per drone te lanceren.

Daarbij zullen de vliegende tuigen in eerste instantie de dagelijkse krantenbedeling te verzorgen. Die zendingen vereisen immers de meest regelmatige leveringsschema’s. Het experiment wordt georganiseerd in de dorpen op de eilanden in het meer Saarikylät, ten zuidoosten van de stad Tampere. Er liggen op de verschillende eilanden in het meer zeven dorpen verspreid.

Het experiment gaat in de maand maart van start en heeft een looptijd van drie maanden. “We proberen of bij de distributie in landelijke gebieden een alternatief voor bestellingen met de auto kan worden georganiseerd”, betoogt Hohenthal.

“Drones zijn kosteneffectiënter, sneller en milieuvriendelijker dan de huidige manier van werken.” Uit een enquête van het bedrijf onder klanten zou zijn gebleken dat bestemmelingen bereid zijn extra te betalen als hun krant vroeg in de ochtend en in de eigen tuin wordt afgeleverd.

Potentiële uitdagingen

 De drones die bij het experiment zullen worden ingezet, kunnen een lading van meer dan 3,5 kilogram vervoeren, maar zullen bij de aanvang van de test slechts enkele kranten bij zich hebben. Ook zullen ze zich beperken tot vluchten van ongeveer 20 kilometer.

De drones kunnen een snelheid van 80 kilometer per uur halen. De individuele levering van een krant zou ongeveer een minuut in beslag nemen.

Hohenthal waarschuwde wel dat nog wel met een aantal potentiële uitdagingen rekening moet worden gehouden. “Onder meer moet worden onderzocht op welke manier de leveringen tijdens de winterperiode kunnen worden gegarandeerd”, stipte hij aan. “Mogelijk zouden koude temperaturen voor problemen kunnen zorgen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20