Finnen organiseren ‘happy hour’ tegen voedselverspilling

In Finland hebben negenhonderd winkels van de keten S-Markets een groot offensief gelanceerd dat zou moeten helpen om het probleem van de voedselverspilling te bestrijden. De keten besliste immers om producten die hun vervaldatum naderen met een korting van 30 procent te koop aan te bieden. Vanaf eenentwintig uur kan de klant zelfs 60 procent voordeel maken.

Het plan maakt onderdeel van een bredere overheidscampagne. Finland doet immers al twee jaar inspanningen om zijn bevolking tot afvalbesparing aan te sporen.

Kostprijs

“S-Markets ziet de campagne ook als een happy hour voor de klanten,” zegt Mika Lyytikainen, vice-president van de onderneming. “Het bedrijf maakt met deze verkopen geen enkele winst. Wanneer men producten met een korting van 60 procent verkoopt, blijft er geen overschot meer over.”

“Anderzijds kan S-Markets met de kortingen toch een deel van de kostprijs recupereren. Dat is niet het geval wanneer de voorraden naar liefdadigheidsprojecten gaan. Door de organisatie van het happy hour kunnen wij bovendien garanderen dat iedere klant bij S-Markets goedkope producten kan vinden.”

De strijd tegen voedselverspilling is een van de prioriteiten in het beleid van de Europese Unie. Uit cijfers van de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties blijkt dat elk jaar ongeveer 1,3 miljard ton verpakt voedsel verloren gaat.

Methaan

“Dat vertegenwoordigt ongeveer een derde van de totale voedselproductie,” aldus de organisatie. “Gerekend moet worden op een jaarlijks verlies van 680 miljard dollar. Dat kan moeilijk worden getolereerd. Men moet immers beseffen dat 10 procent van de wereldbevolking aan chronische ondervoeding lijdt.”

“De ecologische voetafdruk van deze voedselverspilling staat gelijk met een jaarlijkse emissie van 3,3 miljard ton koolstofdioxide,” betoogt de organisatie. “Tussen 8 procent en 10 procent van alle emissies is gelinkt aan voeding dat tijdens de oogst, verwerking of consumptie verloren gaat.”

“Stortplaatsen met rottend voedsel zijn bovendien grote bronnen van methaan, een gas dat voor de klimaatverandering vijfentwintig keer schadelijker is dan koolstofdioxide.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20