Finnen lanceren dit jaar nog ‘s werelds eerste houten satelliet

Satellieten worden doorgaans gemaakt met de meest hightech materialen die er op onze planeet te vinden zijn. Maar een Finse start-up is van plan om dit jaar nog een nanosatelliet te lanceren gemaakt met een bouwstof die in de eerste de beste doe-het-zelfzaak terug te vinden is. Hout.

De zogenoemde WISA-Woodsat is slechts 10 bij 10 bij 10 centimeter groot en weegt amper 1 kilogram. Wat het satellietje zo uniek maakt, is dat hij grotendeels is vervaardigd uit hoogwaardige multiplexplaten. Die worden geleverd door het Finse bedrijf UPM Plywood, een van de sponsors van het project. 

De Woodsat is het geesteskind van Jari Makinen. De Finse schrijver en omroeper is tevens medeoprichter van het bedrijf Arctic Astronautics, dat volledig functionele replica’s van CubeSats (nanosatellieten in de vorm van een kubus) op de markt brengt voor onderwijs- en hobbydoeleinden.

Hout in de ruimte

“Ik heb altijd veel plezier gehad in het maken van modelvliegtuigen, waarbij veel houten onderdelen betrokken waren”, zegt hij. “Nu ik in de sector van ruimtevaartonderwijs heb gewerkt, vroeg ik me af: waarom vliegen we niet met houten materialen in de ruimte?”

“Zo kwam ik in de eerste plaats op het idee om een houten satelliet de stratosfeer in te sturen, aan boord van een weerballon. Dat gebeurde in 2017, met een houten versie van KitSat (een kleine satelliet, red.)”, vervolgt Makinen. “Omdat dat goed verlopen was, besloten we om het te upgraden en daadwerkelijk in een baan om de aarde te gaan. Van daaruit is het project in een stroomversnelling geraakt: we vonden commerciële steun en we konden een plaats bemachtigen op een Electron-draagraket van Rocket Lab in Nieuw-Zeeland.”

“Prachtig object”

Daarnaast leveren ook experts van het Europese agentschap voor ruimtevaart ESA sensoren voor het project. “Het eerste item dat we aan boord brengen is een druksensor, waarmee we de lokale druk in de holtes aan boord kunnen vaststellen in de uren en dagen na de lancering in een baan om de aarde”, Riccardo Rampini van de ESA. 

Als alles volgens plan verloopt, zal de Woodsat voor het eind van het jaar gelanceerd worden. “Uiteindelijk is Woodsat gewoon een prachtig object op het vlak van traditioneel Scandinavisch design en eenvoud, het zou heel interessant moeten zijn om het in een baan om de aarde te zien”, zegt Makinen. “We hopen dat het mensen zal inspireren om meer belangstelling te krijgen voor satellieten en de ruimtevaartsector, iets wat ons leven al raakt en in de toekomst alleen maar groter zal worden.” (lb)

Meer