Financiers van klimaatprotest blijken vaak erfgenamen van oliemiljardairs: “Draait om macht”

Er lijkt tegenwoordig geen week voorbij te gaan of er vindt een roekeloze protestactie plaats die als doel heeft de aandacht op te eisen voor de klimaatverandering. Critici stellen aan de kaak dat die optredens centraal gecoördineerd zijn. Er wordt gewezen naar het in de VS gevestigde Climate Emergency Fund, dat, volgens zijn website, “moedige activisten steunt die het publiek wakker schudden voor de klimaatnoodsituatie”. Onder de geldschieters in dat fonds een verrassende naam: Aileen Getty, erfgename van één van de grootste Amerikaanse oliefortuinen.

Waarom is dit belangrijk?

Erfgenamen van miljardairs die hun rijkdom vergaarden met het winnen van fossiele brandstoffen, duiken vaak op als financiers van klimaatbewegingen. Daarmee gooien ze zich in de strijd tegen de sector die hun families ooit vermogend maakte.

Schilderijen van Van Gogh, Monet, Klimt die beklad worden met tomatensoep, aardappelpuree of zwarte verf: de laatste maanden lijken klimaatactivisten de Europese kunstgalerieën te hebben ontdekt. Specifiek over die ‘performances’, en het feit dat de ‘performers’ door hun gebruik van fysiek geweld en vandalisme vaak ronduit contraproductief zijn, pende opiniemaker Pieter Cleppe dit stuk.

Het punt van dít artikel, echter; zo’n ‘activisme’ kost geld. Voor zowel de tomatensoep

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20