Financiële problemen energiereus Uniper zorgen voor spanningen tussen Duitsland en Finland

De Duitse energiereus Uniper zit door de energiecrisis in slechte papieren. Het bedrijf vraagt daarom aan de Duitse regering om een reddingsboei te werpen. Duitsland kijkt op zijn beurt in de richting van Finland. Het energiebedrijf is namelijk voor 78 procent in handen van het door de Finse overheid gecontroleerde Fortum.

Het gaat niet goed met Uniper. Door de hoge gasprijzen kampt het bedrijf met financiële problemen. De energiereus waarschuwde onlangs dat de verliezen dit jaar als gevolg van de verminderde aanvoer uit Rusland en de stijgende gasprijzen zouden kunnen oplopen tot 10 miljard euro. De Duitse regering werkt nu aan een reddingsplan.

Duitsland kijkt naar Finland

Volgens Robert Habeck, de Duitse minister van Economie, is het niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van Duitsland om Uniper te redden. Hij kijkt in de richting van Finland omdat Fortum, een energiebedrijf in handen van de Finse overheid, 78 procent van Uniper bezit.

“Het bedrijf behoort toe aan iemand die solvabel is en die ondersteuning kan bieden”, zei Habeck in een radio-interview. “Het is correct om modellen te overwegen waarin de eigenaars eveneens een verplichting aangaan.”

8 miljard euro

Fortum antwoordde op zijn beurt dat het reeds 8 miljard euro aan leningen en garanties had gegeven aan Uniper. “De Duitse bedrijven die de bevoorrading garanderen moeten eigendom worden van de federale staat die de nodige sterke kredietwaardigheid heeft”, merkte Markus Rauram, CEO van het Finse energiebedrijf, op in een mail aan het persagentschap Reuters.

Finland staat voor een enorme uitdaging. “De redding van Uniper is een zaak van Europees belang”, zei Tytti Tuppurainen, de Finse minister van Europese zaken. “We vragen dringend dat de systeem-kritische Uniper-bedrijven afgeschermd worden en gered door de Duitse staat.”

Duitsland wordt bijzonder zwaar getroffen door wat er zich afspeelt in Oekraïne. Het land is namelijk in grote mate afhankelijk van Russische energie. De Duitse regering heeft daarom 15 miljard euro vrijgemaakt om ergens anders gas te kopen, zodat het de voorraden voor deze winter kan vullen.

Habeck vreest dat dat niet voldoende zal zijn als de energieprijzen verder oplopen. Hij roept de Duitse burgers op om zuiniger om te springen met energie, zoals minder lang douchen. “Duitsers douchen gemiddeld 10 minuten. Dat is te lang. Zelfs 5 minuten vind ik te lang”, zei hij in het interview.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20