Financieel topman Porsche: “Alleen groot geopolitiek probleem kan beursgang tegenhouden”

De Duitse autobouwer Porsche zal op zijn beursdebuut alleen terugkomen in het geval van ernstige geopolitieke problemen die daarbij het belang van een notering in het niet zouden doen verdwijnen. Dat heeft Lutz Meschke, chief financial officer van Porsche, gezegd in een commentaar op de aankondiging van de Volkswagen Groep over de toekomstige van zijn dochterbedrijf aan de beurs.

“Je weet uiteraard nooit wat er met betrekking tot geopolitieke kwesties nog zou kunnen gebeuren, maar indien een mogelijke beursgang van Porsche alsnog zou worden gestopt, hebben we het over bijzonder ernstige problemen”, zei Lutz Meschke.

“Op dat ogenblijk zou een mogelijke beursintroductie ook niet echt meer een item zijn.” Volkswagen had gezegd dat het de introductie van Porsche dit najaar had gepland, maar had daarbij wel gewaarschuwd dat een notering aan de beurs nog onderhevig was aan marktontwikkelingen.

Heropleving

Oliver Blume, chief executive van zowel Porsche als de Volkswagen Group, wierp op dat de beursnotering kan helpen de kapitaalmarkten – die door de vertragende wereldwijde groei zijn getroffen – te doen heropleven . “Er is veel kapitaal op de markt aanwezig”, zei Blume. “We denken dat de introductie van Porsche een ijsbreker kan zijn.”

Beleggers schatten dat de beursgang de waarde van Porsche op een bedrag tussen tussen 60 miljard euro en 85 miljard euro zou ramen. Het bedrijf gaf geen commentaar op mogelijke waarderingen, maar beklemtoonde wel te geloven dat Porsche zelfs in deze turbulente tijden voor investeerders aantrekkelijk zou zijn.”

“Als een bedrijf in deze moeilijke marktomstandigheden kan slagen, is het Porsche wel”, betoogde Meschke. Porsche is voor de Volkswagen Group een geldmachine. De sportwagenbouwer zag zijn winst tijdens de eerste helft van dit jaar met 22 procent oplopen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Volkswagen moest tijdens diezelfde periode een achteruitgang met 22 procent melden.

Belangenconflict

Een aantal partijen wezen bij de beursgang van Porsche wel op een mogelijk belangenconflict. Oliver Blume, de topman van Porsche, volgde recent Herbert Diess op als chief executive van de Volkswagen Group. Hij behoudt echter ook de leiding over Porsche.

Blume stelde echter dat de raad van bestuur van Porsche de bevoegdheid zal hebben om voor 100 procent zelf beslissingen te nemen. Er is volgens de topman dan ook geen gevaar voor mogelijke belangenconflicten.

Arno Antlitz, financieel directeur van de Volkswagen Groep, had eerder al aangegeven dat het Duitse concern door de notering een grotere flexibiliteit zou krijgen bij een beslissing over een eventuele beursgang van zijn beursdivisie. Mogelijk zouden die activiteiten in de maand december voor een gedeeltelijke verkoop in aanmerking komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20