Filipijnen maken nieuwe dagbouwmijnen opnieuw mogelijk

De Filipijnen hebben een vierjarig verbod op nieuwe dagbouwmijnen opgeheven. De Filipijnse regering hoopt met de beslissing de nationale economie, die door de pandemie zwaar werd getroffen, nieuw leven in te blazen. Dat heeft een woordvoerder van de Filipijnse overheid bevestigd. Milieugroepen bekritiseren echter de beslissing en betichten de Filipijnse regering ervan een kortzichtig beleid te voeren.

De Filipijnse regering voerde vier jaar geleden een verbod op dagbouwmijnen in. De toenmalige Filipijnse minister van leefmilieu betichtte de sector ervan een wijdverbreide ecologische schade aan te richten.

Sindsdien is de Filipijnse regering echter van koers veranderd. De overheid heeft mijnbouwinvesteringen aangemoedigd om de overheidsinkomsten te ondersteunen.

De regering hoopte dat hiermee de impact van de lockdowns en de quarantainemaatregelen van de coronapandemie, die de lokale economie zware schade heeft toegebracht, zou kunnen worden opgevangen.

Economisch herstel

In april kondigde president Rodrigo Duterte – die eerder nochtans had gedreigd de sector volledig te sluiten – een negenjarig verbod op nieuwe contracten in de mijnbouwsector, door zijn voorganger ingesteld, op te heffen.

Wilfredo Moncano, de directeur van het Filipijnse Mines and Geosciences Bureau (MGB), kondigde nu aan dat Roy Cimatu, minister van leefmilieu, een bevel had ondertekend om het verbod op dagbouw op te heffen.

“We hebben de mijnbouw aangeboden als een potentiële pijler voor het herstel van de nationale economie”, betoogde Moncano. “Wanneer deze mijnen hun commerciële productie opstarten zullen zij een belangrijke bijdrage leveren om de kosten voor de opvang van de schade van de pandemie te dekken.”

Moncano voegde eraan toe dat ongeveer negen toekomstige mijnbouwprojecten van de nieuwe maatregel zullen kunnen genieten. De overheid zal volgens hem uit de commerciële activiteiten van de sector jaarlijks tot 80 miljard pesos (1,6 miljard dollar) aan belastingen en royalty’s kunnen innen.

Nikkelerts

Dagbouw haalt mineralen rechtstreeks uit de grond en hoeft dus geen gebruikmaken van schachten en tunnels, zoals dat het geval is bij ondergrondse mijnbouw. De Filippijnen zijn een van de grootste leveranciers van nikkelerts ter wereld.

Het land is ook rijk aan koper en goud, maar de regering schat dat 95 procent van zijn voorraden minerale grondstoffen onbenut blijft. Volgens overheidsdata droegen de inkomsten van de mijnsector vorig jaar minder dan 1 procent bij aan het bruto binnenlands product van het land.

De Chamber of Mines of the Philippines reageerde verheugd op het besluit om het verbod op te heffen. “Door deze maatregel kan de industrie een grotere bijdrage leveren aan het economisch herstel van ons land”, benadrukte de organisatie.

Critici stelden echter dat de overheid zich met het besluit tot een kortzichtige en misplaatste ontwikkelingsstrategie heeft laten verleiden.

“Het regime van president Duterte bewijst nogmaals vast te houden aan zijn gebrekkige economische agenda, waarbij de destructieve mijnbouw als een essentiële industrie wordt omschreven en wordt bestempeld als een onderdeel van het herstel van de coronapandemie”, wierp de Alliance to End Mining op.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20