Federale regering pompt 600 miljoen euro in de zorgsector

De federale minderheidsregering-Wilmès voorziet in totaal 600 miljoen euro voor de federale zorgsector, waaronder bijvoorbeeld het ziekenhuispersoneel valt. Dat kondigen minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld) en minister van Werk Muylle (CD&V) aan.

Het gaat concreet om 500 miljoen euro voor loonsverhogingen en 100 miljoen euro om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. De extra middelen komen er na diepgaand overleg met de werkgeversorganisaties en de vakbonden in de zorgsector. Vorige week stemde de kern al in met de toekenning van het budget.

Wie werkzaam is in de federale zorgsector, en dan specifieker de ziekenhuizen, krijgt een opslag van gemiddeld 6 procent. Al is de precieze loonsverhoging afhankelijk van de functie van de betrokken werknemer, klonk het op de persconferentie. Een startende verpleegkundige met een bachelordiploma zal 280 euro per maand bruto extra krijgen.

Het budget voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden moet zorgpersoneel de kans geven om bijvoorbeeld drie opeenvolgende weken vakantie te nemen. Ook is er aandacht voor opleiding. ‘We willen massaal inzetten op vorming om bijkomende personen aan te trekken naar beroepen in de zorgsector’, stelt minister Maggie De Block (Open Vld). Momenteel zijn er 5.000 openstaande vacatures in de sector.

Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro, is alvast zeer te spreken over het akkoord. ‘Aantrekkelijke jobs, betere verloning, beter evenwicht tussen werk en privé, medewerkers. Gigantische stap’, schrijft ze op Twitter. Met ‘Vlaanderen volg!’ hoopt ze dat de Vlaamse regering een even grote inspanning kan leveren. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke is bijvoorbeeld bevoegd voor ouderenzorg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20