Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 02 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Federale regering en biofarma-industrie drijven testcapaciteit op

Logo Business AM
Coronacrisis

28/03/2020 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

Een test vanuit de auto, aan het ziekenhuis in Luik. - Isopix

De Belgische farmaceutische industrie en de federale regering gaan intensiever samenwerken in de strijd tegen Covid-19. Er komen snellere procedures om studies op te starten naar behandelingen of vaccins én de testcapaciteit gaat omhoog.

De afspraken werden besproken op het ‘R&D Bioplatform’. Dat is het overleg van de federale regering met de bedrijfsleiders van farmabedrijven en pharma.be, de algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie. ‘De enorme uitdagingen kunnen we enkel samen overwinnen’, zegt minister De Block (Open Vld). ‘Dit platform zal de zoektocht naar een vaccin en naar nieuwe behandelingen nog versnellen en zal ons helpen om de testcapaciteit op te trekken.’

Concreet zal het mogelijk zijn om klinische studies naar vaccins en nieuwe geneesmiddelen al na vier dagen op te starten, na de indiening bij Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Doorgaans duurt dat vijftien dagen tot een maand. ‘Dit is voor farmabedrijven bijzonder belangrijk’, reageert Catherine Rutten, CEO van pharma.be Momenteel werkt Pfizer aan een antiviraal geneesmiddel en een vaccin.

Richting 10.000 tests

Ook gaat de testcapaciteit omhoog, doordat de labo’s van farmabedrijven ook voor tests zullen zorgen. Zo springt Janssen Farmaceutica met zijn hoogtechnologisch operationeel lab bij om de testcapaciteit uit te breiden, net als GSK Vaccins. ‘Van 2.500 testen per dag naar 10.000 brengt ons capita op het niveau van de beste leerling van de klas, Duitsland’, zegt Patrick Florent van GSK Vaccins.

Ten slotte komt er nog een privaat-publiek partnerschap van 40 miljoen euro om een Belgische unit rond de bestrijding van besmettelijke ziekten op te richten. Op die manier kunnen klinische studies in optimale omgeving uitgevoerd worden. Zo versnelt het onderzoek rond Covid-19.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks