Federal Reserve handhaaft beleid: ‘Het is nog veel te vroeg om de teugels te vieren’

De Federal Reserve raakt niet aan het huidige beleid. De rentes blijven ongewijzigd en de Amerikaanse centrale bank blijft maandelijks 120 miljard dollar aan staatsobligaties en herverpakte hypotheken opkopen.

Geen verrassingen na de vergadering van de Federal Reserve. Zoals verwacht wijzigt de Amerikaanse centrale bank haar beleid niet. De toezichthouder laat de beleidsrente dus onveranderd op 0 tot 0,25 procent. Voorst wordt er maandelijks 120 miljard dollar in de economie gepompt via het opkoopprogramma.

Geen verhogingen in het vooruitzicht

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, liet eerder deze maand al weten dat de kans bijzonder klein is dat de centrale bank de belangrijkste rentetarieven in de nabije toekomst gaat verhogen. ‘We zullen het aan de wereld laten weten wanneer we overwegen om te sleutelen aan de rentes’, klonk het toen.

De Federal Reserve laat in een verklaring weten dat er momenteel geen enkel signaal is om het beleid te versoepelen. Integendeel, de centrale bank merkt op dat er een vertraging is van het economische herstel.

‘De aanhoudende gezondheidscrisis blijft wegen op de economische bedrijvigheid, de werkgelegenheid en de inflatie, en houdt aanzienlijke risico’s in voor de economische vooruitzichten’, staat er in een verklaring.

Stijging coronabesmettingen

Hoewel het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus de economie later dit jaar kan helpen heropenen, vinden de Fed-functionarissen vooralsnog dat de economie in een diep gat zit, met een hoge werkloosheid, noodlijdende kleine bedrijven en een recente stijging van het aantal coronabesmettingen. ‘In zo’n situatie kunnen wij ons monetair beleid niet wijzigen’, klinkt het.

Vorige week besliste de Europese Centrale Bank (ECB) ook al om niet te raken aan haar beleid. ‘De risico’s blijven neerwaarts gericht, maar minder nadrukkelijk’, liet Christine Lagarde, voorzitter van de ECB weten. ‘De uitrol van de vaccins geeft ons meer vertrouwen dat er oplossing komt voor de gezondheidscrisis.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20