Fed is een deel van het probleem, maar moet nu met oplossingen komen om nieuwe bankencrisis te voorkomen

De Amerikaanse Federal Reserve zou kijken in welke mate regels die in 2018 onder de regering Trump werden versoepeld, opnieuw kunnen worden verstrengd. Het gaat dan om regelgeving die na de financiële crisis van 2008 werden ingevoerd mits de Dodd-Frank Act. Deze wet laat ook toe om die versoepelingen weer ongedaan te maken. Amerika-correspondent Dominique Dewitte licht een en ander toe in een gesprek met Business AM.Waarom is dit belangrijk?

Iedereen kijkt na het SVB-debacle naar de Federal Reserve voor oplossingen, terwijl de Amerikaanse centrale bank mee aan de basis van het probleem ligt. Wie 15 jaar lang elke dag 1 à 2 miljard dollar in het financiële systeem injecteert en denkt dat dit geen of weinig gevolgen zal hebben, krijgt de situatie die er vandaag is.

Wat is de Dodd Frank Act?

Flashback. De Dodd-Frank Act zorgde na de financiële crisis van 2008 voor de oprichting van een aantal overheidsinstellingen. Die zouden toezicht houden op wat banken en andere financiële bedrijven doen. De wet werd in 2010 goedgekeurd en is genoemd naar de 2 initiatiefnemende politici Chris Dodd en Barney Frank.

  • Daarbij werden een reeks regels opgesteld om te voorkomen dat banken en andere financiële ondernemingen - zoals in 2008 gebeurde - te veel risico
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20