FC Barcelona beweert opnieuw winst te maken, maar is dat wel zo?

FC Barcelona heeft bekendgemaakt dat het 98 miljoen euro winst heeft gemaakt tijdens het seizoen 2021-2022. Voor het komende seizoen voorspelt de Spaanse club zelfs een winst van 271 miljoen euro. Dat nieuws komt als een verrassing na de enorme schuldenlast die de voetbalgrootmacht de jaren hiervoor had opgebouwd. Maar hoe moeten we die cijfers precies interpreteren?

De voorbije twee jaar gaat het bij FC Barcelona meer over hun financiële situatie dan over wat de ploeg op het veld presteert. Amper iets meer dan een jaar geleden was de club virtueel failliet. Josep Maria Bartomeu, de vorige voorzitter die eind oktober 2020 na aanhoudende kritiek opstapte, liet Barça achter met een schuldenberg van minstens 1,2 miljard euro. Grootste oorzaak van die financiële malaise was de gigantische loonmassa van de club. LaLiga legde FC Barcelona daarom heel strikte beperkingen op op het vlak van spelerslonen. Daardoor kon de ploeg clublegende Lionel Messi geen nieuw contract aanbieden. Bovendien moesten enkele andere oudgedienden noodgedwongen een deel van hun loon inleveren.

Controversiële inkomstenbronnen

De nieuwe voorzitter Joan Laporta bleef echter niet bij de pakken zitten en wist in een recordtempo de schuldenberg van FC Barcelona fors te verminderen. Dat deed hij echter wel met enkele controversiële deals. Zo haalde Goldman Sachs een handig boekhoudkundig trucje boven door hun openstaande schulden te spreiden en de club een nieuwe lening te geven. Ook werd een sponsorcontract afgesloten voor vier jaar met streamingplatform Spotify.

FC Barcelona wilde dit seizoen echter ook opnieuw sportief meedraaien aan de top. De club haalde daarom maar liefst vijf belangrijke nieuwe spelers. Om die geregistreerd te krijgen bij LaLiga was er echter voldoende geld nodig. Barça moest namelijk bewijzen sportief gezond te zijn. Die inkomsten haalde de club uit wat Laporte omschreef als ‘economische hefbomen’.

In de praktijk komt het erop neer dat FC Barcelona onder andere 25 procent van hun toekomstige televisierechten voor de komende 25 jaar verkocht. Daarnaast verkocht de club 10 procent van Barca Studios production, hun eigen mediabedrijf, aan het blockchainplatform Socios.com. Later werd nog eens 24,5 procent van Barca Studios verkocht aan Orpheus Media. Tot slot deed Laporte ook 49 procent van de merchandising- en licentieafdeling van de club van de hand.

Volgende zomer opnieuw?

Door al deze deals kon FC Barcelona, dat in het seizoen 2020-2021 nog 400 miljoen euro verlies boekte, vorig jaar nipt groene cijfers voorleggen. Het nadeel is echter dat het wel een deel van zijn toekomstige inkomstenbronnen heeft verkocht. Bovendien zijn de inkomsten die gegenereerd zijn bijna allemaal eenmalige inkomsten. En dat terwijl de club nog steeds met een relatief hoge loonmassa zit.

Of de voorspelde winst van dit seizoen haalbaar is, is dan ook maar de vraag. Volgens experts zal FC Barcelona daarvoor namelijk mogelijk enkele spelers van de hand moeten doen, iets wat vorige zomer niet goed lukte. Mogelijk moet het ook opnieuw activa verkopen. Toch blijven ze in Barcelona optimistisch en dromen ze zelfs luidop van de terugkeer van clubicoon Lionel Messi.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20