‘Fataal vliegongeval voor dagelijkse reiziger gemiddeld pas na 535 jaar’

De luchtvaart was vorig jaar veiliger dan in 2018. Er waren minder dodelijke slachtoffers en minder doden. Dat blijkt uit het jaarlijks veiligheidsrapport van de International Air Transport Association. (Iata)

Uit het rapport blijkt dat een passagier gemiddeld 535 jaar lang elke dag een gemiddelde vlucht mag nemen voordat hij een ongeval oploopt met de dood tot gevolg. Vorig jaar waren er in totaal acht dodelijke vliegtuigongevallen, waarbij samen 240 mensen omkwamen.

In 2018 registreerde Iata elf dodelijke ongevallen, waarbij 523 slachtoffers vielen, waaronder de crash van Lion Air 737 MAX, waarbij 189 mensen omkwamen.

Boeing 737 MAX

De dodelijkste was die van de Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines in maart. Daarbij zijn alle 157 inzittenden om het leven gekomen. Het was de tweede catastrofe in korte tijd waarbij dit model betrokken was en alle vliegtuigen van dit type zijn sindsdien om veiligheidsredenen aan de grond gehouden.

Volgens Iata reisden vorig jaar meer dan 4,5 miljard mensen veilig op 46,8 miljoen vluchten. “Op basis van het risico op overlijden in 2019 kan een gemiddelde passagier 535 jaar lang elke dag een vlucht nemen voordat hij een ongeval oploopt met een overlijden aan boord”, berekent Alexandre De Juniac, hoofd van de International Air Transport Association. Ondanks de coronacrisis, de diepste die de sector ooit heeft gekend, zei hij vastbesloten te zijn de luchtvaart nog veiliger te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20