Farmabedrijf AstraZeneca winnaar op beurs na bestelling VS


Farmabedrijf AstraZeneca was dinsdag een grote winnaar op de Europese beurzen. Beleggers zetten het aandeel in Londen beduidend hoger nadat de Verenigde Staten fors meer doses hadden besteld van een experimenteel medicijn van de farmaceut tegen COVID-19.

De beurswaarde van het Brits-Zweedse bedrijf dikte meer dan 3 procent aan. AstraZeneca levert de Amerikanen een half miljoen doses extra voor een behandeling van de longziekte met een combinatie van twee antilichamen. Dit kan het bedrijf 205 miljoen dollar opleveren.

Het gaat niet om het coronavaccin van AstraZeneca dat is ontwikkeld met de universiteit van Oxford. Vanwege dat vaccin is de farmareus de laatste tijd vooral in het nieuws. Veel Europese landen hebben de inentingen met het vaccin voorlopig stopgezet als voorzorgsmaatregel, na meldingen van bloedstolsels bij enkele mensen die het vaccin kregen toegediend. België doet dat niet.

Experts van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) hebben tot nog toe geen aanwijzingen gevonden die erop duiden dat het vaccin problemen met bloedstolling veroorzaakt. Een definitieve conclusie wordt donderdag verwacht.

Umicore

Op de Brusselse beurs hielden de grote waarden mekaar dinsdag zowat in evenwicht. Bij de slotbel noteerde de Bel20-index met een kleine malus van 0,05 procent op 3.859,99 punten. Het verlies kwam vooral op rekening van Umicore, dat 5,92 procent inleverde bij een slotkoers van 42,75 euro. Dat was een gevolg van de bekendmaking van Volkswagen, dat het zes eigen batterijfabrieken gaat bouwen. Het kiest daarbij wel voor een andere technologie dan die van Umicore.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20