Farage: “Historische Brexit-overwinning kan nog worden omgedraaid”

Nigel Farage riep deze week nog op om met een tweede referendum de Brexit te bevestigen, maar lijkt nu toch te beseffen dat de kansen misschien wel gekeerd zijn. Volgens de voormalige leider van Ukip zijn de voorstanders van een vertrek te passief geworden, en een harde Brexit-deal zou in het parlement momenteel nooit worden goedgekeurd.

“Het ‘Remain’-kamp heeft een meerderheid in het parlement, en tenzij we onszelf organiseren kunnen we de historische overwinning van de Brexit verliezen”, zegt Farage vandaag aan The Guardian. Afgelopen week veroorzaakte Farage nog ophef door te stellen dat een tweede referendum op z’n plaats zou zijn. Zo zou het Verenigd Koninkrijk volgens hem voor eens en voor altijd de discussie kunnen afsluiten. Farage draait echter constant met de wind, want donderdag zei hij nog overtuigd te zijn dat deze keer met een veel ruimer verschil dan 52 tegen 48 procent, zoals in 2016, voor de Brexit zou worden gestemd. Een dag later uitte hij plots zijn bezorgdheid over het feit dat het referendum wel eens ongedaan zou kunnen worden gemaakt. Hij merkt op dat zelfs de aanhangers van de Brexit in het parlement nu niet meer roepen om een volledige breuk met de Europese Unie.

Geen meerderheid

Sinds het referendum is het nieuws bij de Britten doorgedrongen dat een harde Brexit negatief zou kunnen zijn voor de economie. En dat heeft de voorstanders van een vertrek de mond gesnoerd. Volgens Farage hoort hij niemand nog de argumenten gebruiken waarmee ze het referendum gewonnen hebben. En hij beseft dat het nog moeilijker wordt, want na een gesprek met onderhandelaar Michel Barnier vorige week in Brussel weet Farage dat er geen deal zal komen die gemakkelijk kan worden verkocht aan het thuisfront. “We hebben geen meerderheid meer in het parlement. Ik denk dat we een stemming daarover zouden verliezen”, zegt Farage. Voor de grootste aanhangers van een vertrek uit de EU heeft premier Theresa May nu al veel te veel toegevingen aan de Europese Unie gedaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20