Werklozen organiseren fake cricketcompetitie in India om Russen illegaal te laten gokken

De politie van het Mehsana-district van de Indiase staat Gujarat heeft een opvallende ontdekking gedaan. Na een anonieme tip rolden de autoriteiten een fake crickettoernooi op dat was opgezet om Russen illegaal te laten gokken op wedstrijden waarvan ze zelf het resultaat beïnvloedden.

Cricket is in India nationale sport nummer één. De nationale Indian Premier League (IPL), waarbij de kortere Twenty20-variant wordt gespeeld, is een van de meest lucratieve sportcompetities ter wereld. Heel wat Indiase staten hebben echter ook hun eigen competities en er zijn ook regionale toernooien.

Russische gokkers via Telegram

Officieel is wedden op sportwedstrijden (behalve op paardenraces) in India illegaal, maar in de praktijk komt het wel vaak voor. Vooral vanuit Rusland wordt grof geld ingezet op cricketwedstrijden.

Dat bracht een Indiase man, die nog in een bar in Rusland had gewerkt, op een lucratief idee. Samen met drie andere vrienden besloot hij een fake cricketcompetitie te organiseren in de staat Gujarat in het westen van het land. Gokkers uit verschillende grote Russische steden konden op die wedstrijden geld inzetten via de app Telegram.

Livestreamen op YouTube

De valse competitie kreeg officieel de naam Century Hitters T20 en bestond zogezegd uit zes ploegen uit verschillende staten in India. Alle zogezegde ‘spelers’ waren echter lokale werklozen die per wedstrijd 400 roepies (zo’n 5 euro) kregen. De wedstrijden werden met twee high-definition camera’s live gestreamd op YouTube. Om niet door de mand te vallen, werd er wel voor gezorgd dat de spelers zelf nooit duidelijk in beeld kwamen.

Een van de organisatoren van de fake toernooien fungeerde als commentator tijdens de matchen door een bekende Indiase cricketexpert na te doen. Ondertussen waren op de achtergrond valse, gedownloade publieksgeluiden te horen. De meest cruciale rol in heel de scam was weggelegd voor de scheidsrechters van de wedstrijden. Zij stonden namelijk via walkietalkies in contact met de organisatoren en wisten zo op welk resultaat er het vaakst gegokt was via de Telegram-kanalen. Zo konden de scheidsrechters instructies geven aan de spelers om de wedstrijden in de andere richting te beïnvloeden.

“Ik heb nog nooit een scam als deze gezien. Deze mannen hebben een stuk land vrijgemaakt diep verscholen in een dorp om wedstrijd te spelen en deze op YouTube te streamen om zo geld te verdienen aan gokkers. Zelfs de lokale dorpelingen waren zich van niets bewust. We weten heel weinig over de Russische gokkers die betrokken waren bij deze scam”, zei Bhavesh Rathod, de officier die de zaak onderzoekt, aan de BBC. De nepcompetitie was al minstens negen wedstrijden bezig voor de politie de zaak ontdekte.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20