Faeröer krijgen belangrijke rol in bewaking luchtruim boven Noord-Atlantische Oceaan

Op de Faeröereilanden zal een radar voor luchtsurveillance worden geïnstalleerd. Daarover heeft de eilandengroep met Denemarken een akkoord gesloten. De apparatuur moet een bijdrage leveren om de activiteiten in het noordpoolgebied beter te kunnen opvolgen. Er werd al langer over de mogelijke installatie van een radar op de Faeröer gesproken, maar de inval van Rusland in Oekraïne zorgde ervoor dat die knoop sneller werd doorgehakt.

Het radarsysteem zal de activiteiten in het luchtruim tussen IJsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk monitoren.

Bijzondere uitdagingen

De radar zal een bereik hebben van driehonderd tot vierhonderd kilometer. Het initiatief maakt deel uit van de plannen van Denemarken om zijn defensieve capaciteiten en de bewaking van het noordpoolgebied te versterken. Voor de oprichting van de radar is een budget van bijna 56 miljoen dollar voorzien. Verwacht wordt dat de installaties over een vijftal jaar in gebruik genomen zullen kunnen worden.

Denemarken en de andere landen in de regio hebben de voorbije decennia geprobeerd om geopolitieke spanningen in het noordpoolgebied zoveel mogelijk te beperken. Het toezicht op dat uitgestrekte gebied zorgt echter voor aanzienlijke uitdagingen.

“Ondanks de wachttijd zullen de bondgenoten van de Noord Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) wellicht tevreden zijn met de beslissing”, stippen analisten aan. “De radar zal immers een eerdere blinde vlek in de bewaking van het luchtruim boven de Noord-Atlantische Oceaan en het Noordpoolgebied, inclusief Russisch territorium, bestrijken.”

De data die door de radar worden verzameld, zullen onmiddellijk door Denemarken kunnen worden gecontroleerd en met de NAVO worden gedeeld. Op de Faeröer zelf blijkt echter niet iedereen overtuigd van de meerwaarde van de radar.

Volgens oppositieleider Høgni Hoydal, boegbeeld van de Faeröerse Republikeinen, wordt de lokale bevolking als een speelbal in een groot politiek machtsspel gebruikt. “Dit herinnert ons aan de koloniale tijd, waarin de bevolking van de Faeröer evenmin over zijn eigen lot kon beslissen”, werpt Hoydal op.

Groenland

De Faeröer, die ongeveer 320 kilometer ten noorden van Schotland zijn gelegen, maken deel uit van het Deense rijk, net zoals Groenland. Alleen Denemarken mag het buitenlands beleid en de veiligheid binnen het rijk regelen, waardoor de Faeröer en Groenland van het moederland gedeeltelijk afhankelijk blijven.

Mogelijk zouden ook op Groenland radars voor luchtsurveillance kunnen worden geïnstalleerd. Denemarken zou bereid zijn om hierover met de Verenigde Staten en Groenland gesprekken aan te knopen.

De Verenigde Staten beschikken op Groenland al wel over een radarsysteem. Deze installatie bevindt zich op de luchthaven Thule Air Base in Pituffik. De apparatuur bewaakt het noordelijk deel van het Groenlandse luchtruim.

Vivian Motzfeldt, staatssecretaris voor buitenlandse zaken van Groenland, liet zich in een commentaar ontvallen het idee voor de installatie van extra radars niet te willen afwijzen, op voorwaarde dat de apparatuur kan helpen om de Groenlandse infrastructuur verder te ontwikkelen. Daarbij denkt Motzfeldt ook aan servicecontracten voor lokale bedrijven. 

Een Groenlands-Deens bedrijf had in het verleden voor de basis in Pituffik een servicecontract met de Verenigde Staten. Dat leverde Groenland jaarlijks bijna 29 miljoen dollar inkomsten op. Acht jaar geleden werd dat contract echter overgedragen aan het Amerikaanse bedrijf Vectrus Services.

Denemarken sloot onlangs ook met IJsland een partnerschap om gegevens over controles in het noordpoolgebied met elkaar uit te wisselen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20