‘Facebookberichten die Trump of Biden prematuur uitroepen tot president worden gemarkeerd’

Facebook zal berichten die de eventuele overwinning van Donald Trump of Biden te vroeg afroepen, aanduiden.

De sociale media moloch vangt de laatste tijd veel kritiek omdat er veel propaganda en fake news op het netwerk verschijnt. Maar nu wordt de rem erop gezet. Er komen de week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen geen politieke advertenties meer op de site. En een te vroeg verklaarde overwinning, voor Trump of Biden, zal duidelijk aangegeven worden.

Betrouwbaarheid

Het bericht gaat over zowel Donald Trump als Joe Biden, maar enkel Trump heeft al vragen gesteld bij de betrouwbaarheid van de verkiezingen. Die zullen dit jaar meer dan anders doorgaan via de post, wat Trump niet vertrouwt. Op de Republikeinse conventie vorige week, kondigde hij al aan dat een verkiezing die hij niet wint, niet valide kan zijn.

‘De enige manier waarop ze deze verkiezingen van ons kunnen wegnemen, is als het om een vervalste verkiezing gaat’, zei hij. Trump houdt al enkele maanden een discours van wantrouwen aan als het over de verkiezingen gaat. Mocht Biden met de overwinning gaan lopen, dan is het niet zeker dat Trump dat zal aanvaarden.

Trager tellen

Omdat het langer duurt om poststemmen te tellen, zullen de verkiezingsresultaten trager binnenkomen. Van belangrijke swing states, dat zijn staten waar het helemaal niet zeker is wie er zal winnen, kan dat misschien zelfs weken duren.

Het eerste resultaat, op de dag van de verkiezingen zelf, zal dus niet noodzakelijk juist zijn. Analisten zijn bang dat Trump toch de overwinning zal uitroepen, zelfs als hij bij een latere telling toch zou blijken te verliezen.

Facebook is een belangrijke site voor de politieke partijen, zowel voor het campagnevoeren als voor het delen van basisinformatie. Helaas is er ook veel fake news te vinden op het platform, door een vroeg resultaat aan te duiden, wil Facebook dat tegenwerken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20