Nieuws dat de Vietnamese regering niet bevalt, wordt door Facebook en Google onmiddellijk verwijderd

In Vietnam wordt een militaire cybereenheid opgericht om ongepaste online berichtgeving te bestrijden. Dat heeft Nguyen Trong Nghia, onderdirecteur van de Vietnamese politie, tegenover de lokale krant Tuoi Tre gemeld.

Volgens Nghia moet immers worden vastgesteld dat op het internet steeds meer onaanvaardbare content wordt verspreid. De nieuwe politiedivisie bestaat uit tienduizend speurders die de lokale online contentproductie moeten scannen. De communistische regering van het land zet bedrijven zoals YouTube en Facebook ook onder druk om hun content te saneren. Video’s en accounts die de reputatie van Vietnamese leiders schaden of indruisen tegen de partij-stellingen, moeten worden verwijderd. Op vraag van Truong Minh Tuan, de Vietnamese minister van informatie en communicatie, zou het sociale netwerkbedrijf Facebook dit jaar 159 Vietnamese accounts hebben verwijderd. De videosite YouTube zou tijdens diezelfde periode 4.500 clips offline hebben gehaald. Daarmee werd volgens Tuan voor 90 procent aan de vragen van de Vietnamese overheid voldaan. Het persbureau Bloomberg merkt op dat in het Vietnamese parlement op dit ogenblik tevens een voorstel voor een nieuwe internet-wetgeving besproken. Daarbij zouden technologiebedrijven worden verplicht om bepaalde data op servers in het land op te slaan.

Jonge bevolking

De Vietnamese overheid zegt dat Eric Schmidt, topman van Alphabet, tijdens een vergadering met de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc in Hanoi had beloofd dat zijn bedrijf met de lokale autoriteiten zou samenwerken om ongepaste content op YouTube te verwijderen. In een reactie op de berichtgeving benadrukte Facebook procedures te hebben om overheden over illegale online activiteit te informeren. Het sociale netwerkbedrijf verduidelijkte de voorbije herfst een beleid te voeren waarbij content zoals nepaccounts en haatdragende boodschappen van zijn platformen wordt verwijderd. De voorbije jaren heeft Vietnam, in tegenstelling tot China, zijn grondgebied wel geopend voor de diensten van de technologiebedrijven uit Silicon Valley. Bovendien kan Vietnam op een relatief grote internet-penetratie terugvallen. Volgens Nghia is meer dan 60 procent van de Vietnamese bevolking online actief. Het land heeft dan ook een jonge bevolking. Bijna 60 procent van de totale Vietnamese populatie is immers jonger dan vijfendertig jaar. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20