Dit zijn de bedragen die Google aan uitgevers betaalt voor hun nieuws

Hebben techbedrijven uitgevers meer nodig dan uitgevers techbedrijven? We zijn misschien dichter bij een antwoord.

Het Parlement van Australië heeft vorige week een wetsvoorstel goedgekeurd dat Google, Facebook en andere techplatforms laat betalen voor nieuwslinks. Aanvankelijk dacht Facebook dat het de Australiërs gewoon kon vertellen ‘dat ze de boom in konden’ en Australië kon verbieden om nieuwslinks op zijn site te plaatsen.

Van schermutselingen naar onderhandelingstafel

Facebook vond dat uitgevers niet het recht hadden om betalende toegang te eisen. Maar die onhandige reactie van het bedrijf werkte averechts. Na een paar dagen van schermutselingen zitten zowel Facebook als Google aan de onderhandelingstafel om te bespreken hoeveel ze zullen betalen aan Australische nieuwszenders na de inwerkingtreding van de wet.

Niets nieuws voor Google, dat vorige maand nog een soortgelijke deal sloot in Frankrijk, aldus Mathieu Rosemain, journalist bij Reuters. Rosemain: ‘Google stemde ermee in om over een periode van drie jaar 63 miljoen euro te betalen aan een groep van 121 Franse nieuwsuitgevers.’

Google’s oorlog

De betalingen zouden variëren van 11.332 euro per jaar voor het lokale La Voix de la Haute Marne, tot 1,1 miljoen euro per jaar voor het dagblad Le Monde. Drie Franse topuitgevers zouden ook elk 3 miljoen euro extra bedongen hebben, onder meer door toe te zeggen abonnementen via Google te verkopen.

Al die cijfers zijn voorlopig een druppel op een gloeiende plaat. Google’s jaaromzet in 2020 bedroeg een slordige 150 miljard euro. De techgigant kan zich veroorloven enkele gevechten te verliezen om de oorlog te winnen. Door wat terrein af te staan in Frankrijk en Australië, houdt Google zijn handen op de grotere prijs: de controle en distributie van de online informatie van de wereld.

Lees ook:

https://businessam.be/facebook-bant-nieuwsberichten-in-australie/

https://businessam.be/facebook-heft-australische-nieuwsban-op-na-toegevingen/

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20