‘Facebook bouwt alternatief voor Android’

Facebook ontwikkelt een eigen besturingssysteem voor smartphones dat zijn afhankelijkheid van Googles Android moet verminderen. Dat schrijft de Amerikaanse technologiewebsite The Verge.

In de wereld van de besturingssystemen voor smartphones heeft Android, eigendom van Google, het absolute overwicht. Het is goed voor een wereldwijd marktaandeel van bijna 75 procent. Besturingssysteem iOS van Apple moet zich tevredenstellen met net geen 23 procent. De kruimels die resten, verdelen Windows, Samsung en kleine spelers onder elkaar.

Deze machtsverdeling is een doorn in het oog van het derde deel van het GAFA-kwartet: Facebook. Toestellen zoals Oculus en Portal van Facebook draaien op een aangepaste versie van Android en dat baart zorgen. Als de twee internetgiganten ooit in de clinch raken, is dat flink vervelend voor Facebook.

Facebook Phone vergeten?

Over het concrete plan is nog niet veel geweten. Wel dat Mark Lucovsky, general manager besturingssystemen bij Facebook, het project leidt. Deze Amerikaanse softwareontwikkelaar werkte ooit bij Microsoft mee aan Windows NT. Dat is de basis voor alle besturingssystemen van Windows.

Het manoeuvre toont ook aan dat Facebook richting een bedrijfsmodel als dat van Apple wil gaan. Alleen lijkt de internetgigant zijn mislukte poging uit 2013 te zijn vergeten. Toen produceerde Facebook samen met HTC een een Facebook Phone, die een eigen gebruikersinterface had. Populair werd het toestel niet, waarop het project verdween in alle stilte verdween.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20