Export met 68 procent gedaald? VK ‘weet van niets’

Is de export uit Groot-Brittannië sinds de brexit met twee derde gevallen? Volgens de Britse regering is er alvast niets aan de hand.

Volgens cijfers van de Road Haulage Association, een Britse industriegroep, is de export uit het VK met 68 procent gedaald. Specifiek heeft de RHA het over het vervoer van Britse havens naar de EU. Dat rapport kwam zodanig vaak in de media dat de overheid zich nu genoodzaakt ziet om te reageren.

‘Alles loopt normaal’

‘Wij herkennen dit cijfer niet’, zegt de verantwoordelijke minister Michael Gove. ‘De storingen aan de grens zijn tot zover heel minimaal geweest en het vervoer loopt op een normaal niveau, ondanks de Covid-19-pandemie’, staat er.

De RHA had eerder geklaagd bij Gove dat er onduidelijkheid was over de te volgen procedures. De federatie pleitte voor een jaar tijd waarin vervoersbedrijven de tijd kregen om zich aan te passen. Zo zouden de vertragingen en extra kosten aan de Ierse grens ook meteen vermeden worden.

Volgens het kabinet van Gove is de in- en export op respectievelijk 96 en 95 procent van voor de brexit. ‘De data van de haven van Dover bevestigen dat het verkeer bijna normaal is.’

Noord Ierland

De overheid gaf wel toe dat er ‘nog problemen zijn bij het Noord Ierse Protocol om te verzekeren dat de handel daar vlot verloopt.’ Daarmee verwijst het kabinet naar de problemen met de export van coronavaccins. Die worden nu door de EU tegengehouden aan de grens, maar het brexit-akkoord voorziet geen harde grens tussen Noord Ierland en de republiek.

Premier Boris Johnson zegt dat hij 800 miljoen euro aan nieuwe infrastructuur geïnstalleerd heeft. Daarbij horen 500 nieuwe douaniers.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20