Exploderende illegale sigarettenmarkt kost EU al meer dan 10 miljard per jaar aan misgelopen accijnzen

Terwijl de verkoop van sigaretten officieel daalt in Europa, stijgt die van namaaksigaretten spectaculair. Er werden er vorig jaar meer dan 35 miljard van verkocht of bijna vier pakjes van 20 per inwoner van de 27 lidstaten. Door die namaak wordt meer dan 10 miljard euro per jaar misgelopen aan accijnzen. In ons land zouden 5% van de sigaretten die gerookt worden namaak zijn, en dat valt blijkbaar nog mee: in Frankrijk is dat nu bijna 30%.

Waarom is dit belangrijk?

Er is niet alleen een flinke som aan belastingen die door de namaaksigaretten wordt misgelopen, het blijkt ook dat de groei ervan het grootst is in landen die de accijnzen op sigaretten het meest hebben verhoogd. Dat betekent dat het beoogde effect - mensen afhelpen van roken door sigaretten duurder te maken - niet echt lijkt te werken. En de namaaksigaretten zijn bovendien ook nog schadelijker voor de gezondheid.

De naakte cijfers:

  • De totale sigarettenconsumptie vorig jaar in de EU daalde officieel daalde met 0,7% of 2,9 miljard sigaretten.
  • Waren deze sigaretten legaal gekocht, zou dat 10,4 miljard aan belastingen hebben opgeleverd. Slechts 14% van de Europeanen is zich daarvan bewust blijkt uit een studie van deze week.

De trends:

  • In 16 van de 27 lande
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20