Experten Liantis: ‘1,5 meter afstand in slecht verlucht kantoor is niet voldoende tegen coronavirus’

De externe preventiedienst van hr-dienstenbedrijf Liantis waarschuwt voor te veel mensen op kantoor deze winter. De vuistregel van 1,5 meter afstand tussen collega’s zal in vele kantoorruimtes onvoldoende zijn om de circulatie van het coronavirus tegen te gaan.

Sinds de heropstart van kantoorwerk na de lockdown hanteren de meeste bedrijven de 1,5 meter-afstandsmaatregel voor social distancing. In sommige kantoorruimtes is dat al een huzarenstuk.

Maar zelfs anderhalve meter tussen personeelsleden zal in de winter vaak niet voldoende zijn, waarschuwt de externe preventiedienst van Liantis op basis van de CO2-concentraties. Dat zit als volgt in elkaar:

  • Hoe hoger de CO2-waarde in een ruimte, hoe groter de kans op verspreiding van het coronavirus.
  • Hoe meer mensen er in een afgesloten kantoorruimte zitten, hoe sneller de lucht die ze uitademen de CO2-concentratie doet stijgen. Dit verhoogt de kans dat virusdeeltjes in de lucht blijven hangen en werknemers besmet raken met het coronavirus.
  • Werkgevers zijn wettelijk verplicht om de CO2-concentratie lager te houden dan 900 ppm (parts per million), met een absolute maximumgrens van 1.200 ppm. De concentraties kunnen werkgevers controleren met een CO2-meter.

Enkele concrete voorbeelden:

  • Met 5 mensen in een grote vergaderzaal van 150 kubieke meter (bijvoorbeeld 10 op 5 meter, 3 meter hoogte) zit je al na 1 uur aan het niveau van 900 ppm. Anderhalve meter afstand houden is in dit geval dus niet voldoende.
  • Met 8 personen in diezelfde ruimte is dat al na 35 minuten.

Vijf tips

Wat kan een bedrijf en zijn personeel doen? Liantis geeft de volgende tips:

  • Blijf inzetten op telewerk waar mogelijk om de teams op kantoor te beperken.
  • Een goede ventilatie is cruciaal. Laat de ramen en deuren van het kantoor open staan, indien het weer dat toelaat. Zet in elk geval tijdens de lunchpauze alle ramen en deuren even open.
  • Investeer in een luchtverversingsinstallatie. Het duurt vaak wel enige tijd voor zo’n systeem geïnstalleerd kan worden. Al zijn er tegenwoordig ook wel kleinere toestellen, die je in het stopcontact kan steken.
  • Als je fysieke meetings organiseert, laat dan de deuren open en voorzie 1 keer per uur een pauze om te verluchten.
  • Zorg dat de roostertjes boven de ramen die in vele kantoorgebouwen aanwezig zijn, ook in de winter openstaan.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20