Exodus uit Hongkong: helft van internationale bedrijven wil vertrekken

De helft van de Europese bedrijven in Hongkong geeft in een rapport aan dat zij de metropool de komende 12 maanden gedeeltelijk willen verlaten. Bijna de helft van de Amerikaanse bedrijven overweegt ook hun koffers te pakken. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de strenge coronaregels en de vergaande inmenging van Peking.

Hongkong was lange tijd een synoniem voor een stabiele, relatief vrije, bedrijfsvriendelijke stad waar je als expat met gemak kon wonen en werken voor een grote financiële onderneming. Maar dat Hongkong bestaat inmiddels al jaren niet meer, en de helft van de Europese bedrijven overweegt volgend jaar te verhuizen. Dat blijkt uit een verslag van de Europese Kamer van Koophandel in Hongkong.

Een kwart van de Europese bedrijven wil de stad binnen 12 maanden volledig verlaten, 24 procent van hen wil zijn activiteiten gedeeltelijk verplaatsen. Slechts 17 procent heeft nog geen verhuisplannen, zo blijkt uit het verslag. De overige 34 procent van de bedrijven heeft nog geen beslissing genomen.

Zero-COVID? Zero aantrekkelijkheid

Ten eerste jagen de bijzonder draconische “Zero-COVID”-regels in Hongkong, die al bijna even streng zijn als die op het vasteland van China, bedrijven weg. Gedwongen quarantaines van maximaal drie weken in hotels op eigen kosten zijn bijzonder belastend voor binnenkomende reizigers, zoals internationale werknemers. Dit beleid weegt zwaarder op het bedrijfsleven dan de factoren die de stad in eerste instantie aantrekkelijk maakten. 

Dat zijn normaal gesproken haar geografische ligging met vele internationale connecties en dynamische leefomgeving, alleszins als je tegen de enorme bevolkingsdichtheid en peperdure vastgoedmarkt bestand bent. Tegelijkertijd is ook de nabijheid van China altijd een historisch voordeel geweest van Hongkong.

De stad heeft de laatste weken zijn coronamaatregelen echter wat versoepelt. Quarantaines zijn teruggebracht tot zeven dagen en de meeste reisbeperkingen zijn opgeheven, meldt CNN Business.

Toch blijkt uit een studie die in januari werd gepubliceerd dat 44 procent van de Amerikaanse bedrijven inmiddels ook overwoog te vertrekken. Voor die bedrijven bleek de aanpak van de pandemie eveneens een pijnpunt.

Het einde van een tijdperk?

COVID blijkt de laatste strohalm te zijn voor de internationale ondernemers die nog overbleven in Hongkong. Naast de pandemie blijft ook de groeiende wurggreep van Peking op het schiereiland een zorg voor ondernemingen.

Hongkong is een voormalige Britse kolonie die sinds zijn overdracht aan China in 1997 altijd een speciale status heeft genoten. Hongkong mocht als “speciale administratieve regio” zijn eigen rechtssysteem en uitvoerende macht behouden onder China volgens het “Eén land, twee systemen”-principe, een systeem dat ook wordt gebruikt voor Macau. In 2020 introduceerde de Hongkongse overheid echter een nationale veiligheidswet onder druk van Peking die de democratische principes van de metropool aan banden legde. Van 2019 tot 2020 protesteerden de inwoners van de stad hevig tegen deze nieuwe wet, totdat de uitbraak van COVID-19 daar een einde aan maakte.

In een verslag van de Amerikaanse Kamer van Koophandel zegt 80 procent van de bedrijven dat zij gevolgen van deze veiligheidswet ondervinden. De helft van hen zegt dat ook het welzijn van hun werknemers is aangetast, en dat sommigen als gevolg daarvan zelfs zijn geëmigreerd.

De stad Hongkong, traditioneel een financiële slagader en bolwerk voor business in Azië, lijkt dit jaar finaal haar reputatie te verliezen. Vorig jaar verdween de stad al uit de Index of Economic Freedom, een lijst die ze voorheen bijna 26 jaar lang op de eerste plaats aanvoerde.

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20