Exmar uitblinker op voorzichtige Europese beurzen

De Europese beurzen houden het dinsdag rustig, met kleine verliezen bij opening. De Bel20 daalt 0,23 procent, maar een stevig klimmend Exmar trekt alle aandacht naar zich toe.

Exmar heeft een akkoord bereikt met zijn Argentijnse klant YPF, die al enkele maanden niet meer betaalde voor het gebruik van Tango FLNG, de drijvende lng-fabriek van de gastankerrederij. Die laatste krijgt een vergoeding van in totaal 150 miljoen dollar (127 miljoen euro), tot grote vreugde van de beleggers. Het aandeel koerst 8,17 procent hoger.

Grootbank ING schakelt vanaf 1 januari 2021 over op een negatieve rente in België. Particulieren en bedrijven die meer dan 1 miljoen euro bij de bank hebben staan, zullen op het bedrag boven het miljoen een rente van -0,50 procent opgelegd krijgen. Het aandeel geeft 0,80 procent prijs.

Popcorn en koffie

Kinepolis zakt steeds verder weg en verliest nu ook 2,39 procent. Oorzaak is een adviesverlaging van KBC Securities. Het aandeel gaat van ‘kopen’ naar ‘opbouwen’, omdat blijkt dat ‘Kinepolis zijn winkels moet sluiten’. Er mag voortaan geen drank, chips en snoep meer verkocht worden in de bioscoopketen, wat uiteraard een lucratieve bezigheid is.

Op het Damrak gaat JDE Peet’s 0,30 procent lager. Het koffie- en theebedrijf JDE Peet’s gaat de productie van aluminium koffiecapsules fors verhogen omdat de vraag sterk toeneemt. Daarmee gaat het moederbedrijf van Douwe Egberts en Jacobs ook sterker de concurrentie aan met het Zwitserse Nestlé. Het aandeel van de concurrent noteert ongeveer vlak.

In Londen gaat Reckitt Benckiser 1,94 procent hoger, na gunstige kwartaalcijfers. De producent van schoonmaakmiddelen en Durex-condooms zag de omzet met 6,9 procent groeien tot 3,51 miljard pond. Vooral de Dettol-producten deden het in coronatijden uitermate goed. De consumentengoederengigant voorziet een omzetgroei van 10 à 15 procent in 2020.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20