Eurovisiesongfestival: Kiev zegt klaar te zijn om wedstrijd volgend jaar te organiseren

De Oekraïense hoofdstad Kiev heeft aangegeven het Eurovisiesongfestival in 2023 te willen organiseren. Die aankondiging komt er aan de vooravond van de onderhandelingen over het hosten van de wedstrijd, na de winst van Stefania van Kalush Orchestra in Turijn eerder deze maand.

Bij de oprichting van het Eurovisiesongfestival in 1956 beslisten de zeven deelnemende landen om de wedstrijd om de beurten te organiseren. Na twee jaar werd die regel echter al vervangen. Omdat er steeds meer landen begonnen deel te nemen, was het onpraktisch geworden. Sinds 1958 is de eer voor de winnaar van het jaar voordien.

Na de winst van Stefania van Kalush Orchestra is het in 2023 dus aan Oekraïne om het Eurovisiesongfestival te hosten. Door de oorlog met Rusland die aan de gang is in het land is dat echter niet zo vanzelfsprekend. Toch lijkt Oekraïne zelf nog steeds vastbesloten om volgend jaar het Eurovisiesongfestival te organiseren.

Onderhandelingen met EBU

De Oekraïense zender UA:PBC is vorige week alvast begonnen met de onderhandelingen met organisator EBU. Tijdens die onderhandelingen zal gekeken worden of het haalbaar is om Eurovisie in 2023 naar Oekraïne te halen.

Indien dat niet het geval is, hebben onder andere Zweden, Polen, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje al aangegeven klaar te zijn om in te springen. Eventueel zou die organisatie daar dan kunnen gebeuren met hulp van Oekraïne. Maar in de eerste plaats lijkt het door oorlog geteisterde land dus nog steeds te hopen om het Songfestival zelf te mogen organiseren.

Na de zege van Kalush Orchestra zei president Volodymyr Zelensky op Instagram al dat Oekraïne Eurovisie 2023 wil organiseren, en nu komt er ook steun uit de hoofdstad Kiev. “We zijn klaar om een wedstrijd op internationaal hoog niveau te organiseren”, zei Mykola Povoroznyk, plaatsvervangend burgemeester van Kiev, aan de nieuwssite Siohodni.

Derde keer in Kiev?

“Er is een vaststaande procedure voor het houden van Eurovisie. De organisatoren van het Songfestival brengen een bezoek aan Oekraïne. Zij zullen de situatie beoordelen en precies beslissen waar de wedstrijd wordt gehouden. Wat de stad Kiev betreft, daar hebben we al twee keer het Eurovisiesongfestival gehouden. De stad heeft haar potentie getoond: we kunnen zo’n grootschalige evenementen houden. En als organisatoren voor Kiev kiezen, doen we het voor de derde keer”, zei Povoroznyk.

Kiev organiseerde het Eurovisiesongfestival eerder al in 2005 en 2016, na de vorige twee zeges van Oekraïne.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20