‘Europese Unie slecht gewapend om China en VS aan te kunnen’

Europees Commissaris voor Handel, Cecilia Malström, vindt dat de Europese Unie een sterker blok moet vormen in de wereld. ‘Momenteel zijn we niet in staat om het agressieve China en de protectionistische VS aan te kunnen’, zo zegt ze in de Financial Times.

In het interview met de Britse zakenkrant stelt de Zweedse liberale politica dat de Europese lidstaten serieus moeten nadenken over de economische en buitenlandse doelen. ‘De Europese Unie is niet klaar voor deze veranderende wereld, zeker niet in een wereldorde met een agressief China en de Verenigde Staten, die niet meer de sterke handelspartner zijn.’

Richting een hardere EU

De voorbije 5 jaar, toen Malström nog actief was als Eurocommissaris voor Binnenlandse zaken, hebben haar geleerd dat de Europese Unie een te zwakke globale macht is. Ze vindt dat de EU zich harder moet opstellen en dringt aan op een gecentraliseerd buitenlands beleid. Ook moeten er nieuwe regels komen die ervoor zorgen dat Europese bedrijven wereldwijd kunnen meeconcurreren.

De kersverse Europese Commissaris voor Handel geeft ook een voorbeeld. Ze wijst op de trage voortgang van de onderhandelingen met Peking. Die moeten een verdrag opleveren waarbij de Chinese markten openen voor Europese investeringen. Volgens Malström bewijst dit dat de EU haar politieke sterkte te weinig gebruikt om economische doelen te verwezenlijken.

Techbedrijven in het gareel

Malström staat niet alleen in haar pleidooi. Aantredend voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, stelde al eerder dat de Europese Unie een sterkere geopolitieke actor moet worden. Ze gaf Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager bovendien een extra bevoegdheid: Digitale Strategie. Zij moet nu bijvoorbeeld nog strenger toezien op de activiteiten van Amerikaanse techbedrijven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20