Europese Unie investeert 6 miljard euro in nieuwe satellietcommunicatie

De Europese Commissie wil de volgende jaren extra middelen reserveren voor de verdere uitbouw van zijn mogelijkheden op het gebied van satellietcommunicatie. Het plan heeft een waarde van 6 miljard euro en vormt een onderdeel van de inspanningen die de Europese Unie wil doen om zich minder afhankelijk te maken van buitenlandse bedrijven en om belangrijke communicatiediensten en bewakingsgegevens te beschermen tegen inmenging van buitenaf.

De beslissing is ook ingegeven door een groeiende bezorgdheid over Russische en Chinese militaire vooruitgang in de ruimte en een golf van satellietlanceringen.

Bescherming

De Europese Unie wil met het nieuwe initiatief naar eigen zeggen een ultramodern connectiviteitssysteem in de ruimte bouwen en exploiteren. Daarnaast moet het plan een bijdrage leveren tot de strijd tegen cybercriminaliteit en elektromagnetische dreigingen en de veerkracht van de Europese telecommunicatie-infrastructuren verbeteren.

“De ruimte neemt in ons dagelijkse leven, onze economische groei, onze veiligheid en ons geopolitiek gewicht een steeds grotere rol op”, motiveerde Thierry Breton, Europees commissaris van de Interne Markt, het nieuwe initiatief.

“Deze nieuwe infrastructuur zal een snelle internettoegang bieden, dienen als back-up van onze huidige internetinfrastructuur, onze veerkracht en cyberbeveiliging vergroten en connectiviteit bieden voor heel Europa en Afrika.”

“Het wordt een echt pan-Europees project waardoor de Europese armada van startups op het gebied van technologische innovatie een voorloper kan worden.”

Tewerkstelling

De Europese Unie zal de volgende vijf jaar een bedrag van 2,4 miljard euro in het project investeren. Het saldo zal worden geleverd door de lidstaten van de Europese Unie, het Europees Ruimteagentschap (ESA) en particuliere investeringen.

Analisten merken op dat het initiatief het concurrentievermogen van de Europese ruimtevaartindustrie verder moet versterken. Opgemerkt wordt daarbij dat de ontwikkeling van de nieuwe infrastructuur een bruto toegevoegde waarde tussen 17 miljard euro en 24 miljard euro zou opleveren. 

Daarnaast wordt gewezen op een bijkomende tewerkstelling in de Europese ruimtevaartindustrie, met verdere positieve overloopeffecten op andere economische sectoren.

Bovendien wordt beklemtoond dat ook de Europese bevolking zal kunnen profiteren van de technologische voordelen, de hoge betrouwbaarheid en de operationele prestaties van de nieuwe diensten, die snelle internetverbindingen in de hele Europese Unie zouden kunnen garanderen.

(am)

Meer