Europese toezichthouders waarschuwen: ‘Wees voorzichtig met beleggingstips die u via sociale media ontvangt’

De opvallende beursrally’s van GameStop baren de toezichthouders zorgen. Veel mensen hebben aandelen van de gamewinkelketen gekocht omdat hen dat werd aangeraden via sociale media. ‘Daarbij houden de beleggers niet altijd rekening met de risico’s’, merkt Steven Maijoor, voorzitter van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA), op.

Het legertje Reddit-beleggers heeft de afgelopen weken voor heel wat beroering gezorgd. Zo zijn de beleggers er tot tweemaal toe in geslaagd om het aandeel van GameStop de hoogte in te jagen. Op dit moment is de tweede rally nog steeds gaande en betaalt u 120 dollar voor een aandeel. Dat is 220 dollar minder dan tijdens het piekmoment gedurende de eerste hausse, maar nog altijd een veelvoud van wat het aandeel begin dit jaar waard was.

Marktmanipulatie

De opvallende koersbewegingen van GameStop zijn ook de toezichthouders niet ontgaan. De Europese toezichthouder ESMA waarschuwt voor de gevaren van handelen op basis van informatie die u krijgt via sociale media. Maijoor merkt op dat er heel wat mensen een aanzienlijk deel van hun spaargeld hebben geïnvesteerd in GameStop. Sommigen zullen mooie rendementen gehaald hebben, maar voor anderen was de plotse daling na de eerste hausse een aderlating. De vrees bestaat dat er nu een soortgelijk scenario in de maak is.

Voorts maakt de toezichthouder zich ook zorgen over de juridische gevolgen voor personen die actief deelnemen aan dergelijke acties. Dat heeft de markttoezichthouders ertoe gebracht in te grijpen en niet-professionele beleggers te waarschuwen dat zij zich mogelijk schuldig maken aan marktmanipulatie, wat illegaal is.

Koers de hoogte injagen

‘We hebben de beleggers al enkele keren op het hart gedrukt dat dergelijke investeringen gepaard gaan met risico’s. Deelnemen aan gesprekken met als doel om de koers te manipuleren is in principe illegaal. De beleggers moeten dan ook rekening houden met de voorschriften inzake marktmisbruik. Zo mag u bijvoorbeeld geen misleidende informatie geven over prijzen, vraag en aanbod’, aldus Maijoor.

In een parlementaire hoorzitting vorige maand liet Maijoor weten dat er wel degelijk sprake kan zijn van marktmanipulatie als beleggers zich groeperen om op een gecoördineerde wijze de prijs van een aandeel de hoogte in te jagen. De GameStop-saga bevatte wellicht elementen van een gecoördineerde poging om de aandelenkoers van de gamewinkelketen op te krikken.

De toezichthouder volgt naar eigen zeggen de situatie van dichtbij op. Voorts gaat de ESMA het bedrijfsmodel van de handelsplatformen die door retailbeleggers worden gebruikt onder de loep nemen.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20