Europese olieconsumptie door coronapandemie op historisch laagterecord

De uitbraak van de coronapandemie heeft er twee jaar geleden voor gezorgd dat het gebruik van olieproducten in de energievoorziening van de Europese Unie tot het laagste niveau in drie decennia is gedaald. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

De onderzoekers berekenden dat de Europese energiesector twee jaar geleden ongeveer 310 megaton olie-equivalent had verbruikt. Tegenover het jaar voordien werd daarmee een inkrimping met 10 procent opgetekend.

Luchtvaart

“In maart twee jaar geleden begonnen de regeringen van de lidstaten van de Europese Unie de bewegingsvrijheid van hun bevolking te beperken”, stipt Eurostat aan. “Met die maatregel hoopten de autoriteiten de verspreiding van het virus Covid-19 zoveel mogelijk in te dammen.”

“Dat leidde echter tevens tot een aanzienlijke daling van het verbruik van brandstoffen – zoals diesel en benzine – in het Europese transport.”

Opgemerkt wordt dat vooral de kerosine voor de luchtvaart met een sterke daling werd geconfronteerd. Drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, werd in die sector immers nog een absolute verbruikspiek van 48,2 megaton opgetekend.

Het jaar daarop moest echter een inkrimping met meer dan 56 procent geregistreerd. De opgelegde reisbeperkingen dwongen de luchtvaartmaatschappijen immers om de meeste vluchten te annuleren.

Verder blijkt dat Luxemburg binnen de Europese Unie de grootste terugval in het verbruik van olieproducten liet optekenen. Tegenover het jaar voordien moest de Luxemburgse consumptie immers een inkrimping met 21 procent melden, gevolgd door Malta (16 procent) en Griekenland, Spanje, Zweden en Slovenië (15 procent).

Alleen in Finland en Slowakije kon een bescheiden stijging – ongeveer 0,4 procent – van de consumptie worden gemeld.

Duurzaamheid

De onderzoekers wijzen er nog op dat de lidstaten van de Europese Unie in toenemende mate beroep doen op duurzame energiebronnen – zoals zonnepanelen en windturbines – om tegen midden deze eeuw een klimaatneutrale Europese economie te kunnen realiseren. Twee jaar geleden haalde de Europese Unie 22 procent van zijn totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen.

Het rapport gaf aan dat twee jaar geleden nog andere records werden opgetekend. Daarbij werd onder meer gewag gemaakt van de grootste afhankelijkheid van import (97 procent) en het laagste productieniveau aan ruwe olie (18,7 miljoen ton), wat meteen ook de sterkste daling van de productie – 12 procent – tegenover het jaar voordien opleverde.

Duitsland bleef ook twee jaar geleden met een aandeel van 23 procent de grootste olieconsument van de Europese Unie, gevolgd door Frankrijk (16 procent) en Italië en Spanje (10 procent).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20