Amerikaanse beleggers slaan gretig Europese olie-aandelen in: “Willen de beste bedrijven in een sector bezitten”

Er tekent zich een duidelijk verschil af tussen Europese en Amerikaanse energiebeleggers: eerstgenoemde zouden meer nadenken over duurzame doelstellingen, terwijl laatstgenoemde “gewoon de beste bedrijven in een sector willen bezitten”.

Waarom is dit belangrijk?

Doordat de torenhoge olie- en aardgasprijzen hun winsten opdreven, zagen de meeste energiebedrijven dit jaar hun beurskoersen exploderen. Maar de prestaties zijn uiteenlopend per regio. Zo is de subindex energie van de Amerikaanse S&P 500 er in 2022 met maar liefst 53 procent op vooruitgegaan; dat is meer dan het dubbele van het stijgingspercentage van 18 procent bij de gelijkaardige subindex van de Europese Stoxx 600.

In het nieuws: In de VS scheren de beurskoersen van de ‘supermajors’ in de olie-industrie, Chevron en ExxonMobil, dit jaar hoge toppen. Zo ging Chevron er sinds 1 januari 44 procent op vooruit, en klom ExxonMobil maar liefst 63 procent. Bij de Europese oliereuzen BP en Shell is de koersklim ook aanzienlijk, al is die net iets kleiner dan bij de Amerikaanse concurrenten.

  • Net dat verschil in waardering tussen de Europese en Amerikaanse industrietitanen bekoort energiebeleggers wier por
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20