Europese ministers van Energie houden spoedberaad, maar in eigen land kijkt iedereen naar kernuitstap

Het spoedberaad van de Europese ministers van Energie gaat het in de eerste plaats om logistieke uitdagingen: men bespreekt hoe men in de Europese Unie snel de gasvoorraden kan aanvullen, en een mogelijke energieschok op te vangen is. Daarbij komt het vooral aan op andere strategische leveranciers te vinden, als Rusland effectief niet meer zou leveren.

 • Noorwegen, maar ook de Arabische landen en zelfs Amerikaans schaliegas zijn daarbij mogelijke opties. Net dit weekend kondigde Duitsland niet toevallig de bouw van twee gigantische LNG-terminals aan, om bevoorraad te kunnen worden vanuit die landen via de zee.  
 • Daarnaast legt Tinne Van der Straeten (Groen) haar voorstel op tafel om de Europese gasprijzen te bevriezen. Daarover pleegde ze naar eigen zeggen overleg met haar Spaanse collega, die deel uitmaakt van de erg linkse regering onder leiding van premier Pedro Sanchez. Spanje pakte de energiesector in eigen land zwaar aan, en legde de olie- en gasbedrijven zware taksen op, om de facturen te verlagen. Maar die aanpak wordt niet in heel Europa gevolgd: het is onduidelijk of het voorstel van Van der Straeten Europees enige kans maakt, in de huidige context.
 • Tegelijk staat de groene minister onder immense druk om een bocht te nemen in het energiedossier in eigen land. Dat de Duitse groenen hun kar keren over kernenergie, was gisteren ook Egbert Lachaert (Open Vld) niet ontgaan, die meteen tweette daarover. De liberalen blijven duwen om toch kerncentrales open te houden.
 • “Straks zal het niet meer gaan over twee, maar over zeven kerncentrales openhouden”, zo was dit weekend met de knipoog te horen binnen Vivaldi. Maar daar heeft iedereen de Duitse bocht, in een paarsgroene coalitie, wel netjes gezien.
 • Van der Straeten maar ook anderen binnen Groen houden daarbij netjes vast aan hun communicatielijn: het plan A blijft de eerste keuze, de sluiting van de centrales. “Verlenging blijft mogelijk, al is dat voor ons een onwaarschijnlijk scenario”, zo klinkt het stellig.
 • In die zin was het weekendinterview van Groen-vicepremier Petra De Sutter in De Tijd veelzeggend. Ook daar nam De Sutter geen bocht: “Het ziet er niet naar uit dat de Oekraïnecrisis snel voorbij zal gaan. Vanzelfsprekend moeten we onze afhankelijkheid van Rusland heel erg in vraag stellen. Maar die is vandaag groter voor olie en uranium dan voor gas. Net om onze afhankelijkheid te verkleinen hebben we de kernuitstap nodig. Het is oude technologie die investeringen in nieuwe, hernieuwbare technologie afremt.”
 • Alleen, of de groenen daarbij de ultieme forcing willen en kunnen voeren, en een regeringscrisis zouden uitlokken over het thema, blijft de grote vraag. De Sutter pookte alvast de sfeer niet op: “Het zou onverantwoord zijn om nu te zeggen: we stoppen ermee”, zo stelde ze.
 • Overigens voerde het online onderzoeksbureau Quorum de afgelopen dagen een peiling uit bij 755 Belgen, zo bericht La Libre. Dergelijke online peilingen zijn niet van het niveau dat klassieke peilingen met stemintenties, maar de resultaten zeggen toch iets.
  • “Betekent het conflict in Oekraïne dat we het sluiten van de alle kerncentrales tegen 2025 moeten uitstellen”, vroeg men.
  • Liefst 67 procent van de Belgen antwoordde ‘zeker’ of ‘waarschijnlijk’. Slechts 33 procent stelde ‘zeker niet’ of ‘waarschijnlijk niet’.
  • De verschillen zijn ook communautair: 71 procent van de Vlamingen wil de centrales openhouden, tegenover 63 procent van de Walen en 56 procent van de Brusselaars.
  • Ook eerdere peilingen toonden aan dat een meerderheid van de Belgen de centrales wil openhouden.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20