Europese gasprijs gedaald door “geruststellende” verklaring Gazprom

De gasprijs op ons continent is maandag flink gedaald. Zo zakte het Nederlandse TTF-contract voor gas, dat maatgevend is voor de Europese markt, met een kleine 6 procent ten opzichte van vrijdag; afnemers betaalden er 95,80 euro per megawattuur voor.

Aan de basis van de prijsdaling zouden verschillende factoren liggen: het zonnige weer op het continent en het vooruitzicht op nieuwe leveringen vloeibaar gemaakt aardgas (LNG), zijn er twee van. “De aanvoer van LNG en het warme lenteweer blijven de zorgen over de aanvoer vanuit Rusland verminderen”, zegt Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, tegen de financiële nieuwssite Bloomberg.

Daarnaast zou ook de “ophelderende” brief van het Russische gasconcern Gazprom meegespeeld hebben bij het teruglopen van de prijs.

Roebels worden omgewisseld

Context bij het epistel: Rusland had geëist dat de betalingen voor z’n gas in roebels zouden worden verricht. Maar volgens de Europese Commissie zou een dergelijke actie de tegen het Kremlin ingestelde strafmaatregelen tenietdoen. Omdat er verwarring heerste bij Europese bedrijven over hoe ze dan nog Russisch gas kunnen blijven kopen, heeft het Russische staatsbedrijf zich dan maar in een verklarende brief naar z’n Europese klanten gericht.

Gazprom had het in zijn schrijven over een op 4 mei uitgevaardigd decreet van het Kremlin, dat een nieuw licht zou werpen op de procedure rond de uitbetaling in roebels.

Volgens dat nieuwe decreet moeten buitenlandse valuta die van kopers worden ontvangen, worden omgewisseld in roebels via rekeningen bij het Russische nationale clearinghouse. Dat is een organisatie die ervoor zorgt dat financiële transacties tussen twee partijen op een veilige manier worden afgewikkeld.

Gazprom stelt dat het decreet de transparantie van de geldstromen van de buitenlandse kopers waarborgt, en de mogelijkheid uitsluit dat een “derde partij” bij de verrekeningen betrokken is. De uiteengezette procedure lijkt dus de door Europa gestrafte Russische centrale bank uit te sluiten.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20