“De Europese energiecrisis heeft weinig te maken met Poetin en zijn oorlog in Oekraïne”

Volgens Per Lekander, portfoliomanager bij het investeringsbedrijf Clean Energy Transition, heeft de oorlog in Oekraïne weinig te maken met de energiecrisis waar Europa nu het hoofd moet aan bieden. “Ik zou zelfs bijna durven zeggen dat Vladimir Poetin geholpen heeft om de energiesituatie te verbeteren”, merkt hij op in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

2022 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin de energieprijzen enorm zijn gestegen. Door onder meer de oorlog in Oekraïne betalen we meer voor ons gas- en elektriciteitsverbruik dan een jaar geleden. Het ergste lijkt nu achter de rug te liggen, maar experts waarschuwen dat de energiebevoorrading de volgende winter in gevaar kan komen.

In het nieuws: Lekander zegt in een interview met CNBC dat er meerdere factoren een rol hebben gespeeld bij de energiecrisis waar Europa tot op vandaag het hoofd moet aan bieden. Volgens hem is die crisis niet uitsluitend het gevolg van de oorlog in Oekraïne.

  • De energieprijzen zijn de afgelopen maanden afgezwakt, maar liggen nog altijd hoog in vergelijking met vorig jaar. De Europese gasprijs (TTF Natural Gas Futures) bedraagt momenteel zo'n 140 euro per megawattuur. Eind vorig jaar sch
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20