Europese Commissie: ‘Wij geven nooit meer toe aan Chinese censuur’

Een bijzonder vervelende periode voor de relaties tussen de Europese Commissie en China lijkt nu afgelopen.

  • Een gênante affaire voor de EU en de Europese Commissie in het bijzonder, lijkt afgesloten. Alles draaide rond de acties van de European External Action Service, de EU-diplomaten zijn dat. Die moesten vorige week toegeven dat de EU-ambassadeurs in Beijing waren geplooid onder Chinese druk om een open brief die gepubliceerd werd in de China Daily, de krant die beschouwd wordt als het verlengstuk van de Chinese dictatuur, af te zwakken.
  • In de brief was sprake van een zin die het had over de oorsprong en de verspreiding van het coronavirus. Maar die kregen de Chinese lezers nooit te zien: ze werd deels geschrapt. Niet toevallig uiteraard: China houdt bijzonder strikt toezicht op het idee dat zij niet geassocieerd willen worden met de pandemie. Dat de Europese pers dagelijks gretig focust op de strapatsen van Donald Trump en Jair Bolsonaro komt hen perfect uit: zo kan het idee makkelijk verkocht worden dat in China zelf veel minder aan de hand was en is.
  • Vandaag nog kwam het nieuws naar buiten dat China in Wuhan naar eigen zeggen zes nieuwe besmettingen heeft, en meteen beslist de overheid om 11 miljoen inwoners te laten testen. Die cijfers zijn zo absurd, dat vragen over de waarheidsgetrouwheid zwaar blijven hangen over de aanpak van de ramp.
  • Maar de EU recht nu haar rug. Europees Commissaris Josep Borrell, de grote baas van de EU-diplomaten, verklaarde dinsdag op een persconferentie ‘dat Europa nooit meer zou toegeven aan Chinese druk over censuur‘, zo schrijft Politico. Tegelijk behield hij het vertrouwen in de EU-diplomaat in Beijing. ‘De ambassadeur moest de beslissing nemen om 99 procent van z’n boodschap te laten passeren, ook al was nog niet duidelijk wat de Chinezen daar als antwoord op zouden geven’, zo verdedigde Borrell z’n diplomaat. ‘De beslissing werd onder tijddruk genomen, en was gewoon niet de juiste.’
8AM Wetstraat Insider
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20