“Europese boeren zitten in een perfecte storm”: ministers maken zich zorgen over stijgende prijzen van grondstoffen

Sinds enkele maanden zijn de prijzen voor agrarische grondstoffen – zoals meststoffen en kalium – tot een hoog niveau gestegen. Dit komt onder meer door de stijgende energieprijzen en de situatie in Oekraïne. De Europese nationale ministers van Landbouw uiten hun bezorgdheid.

Voor veel Europese boeren speelde het probleem van de stijgende kosten al langer, maar de escalerende crisis in Oost-Europa heeft de kwestie extra urgent gemaakt. Het vooruitzicht op verdere sancties tegen Rusland maakt de situatie extra relevant.

“We herinneren ons allemaal welke impact de sancties hadden op de EU-markt”, verklaarde de Poolse Europees commissaris Janusz Wojciechowski. Hij doelde hiermee op de maatregelen die tegen Rusland waren opgelegd na de annexatie van de Krim in 2014. Toen verloor de sector 1,3 miljard euro aan misgelopen handelsinkomsten.

De Europese Unie importeert uit zowel Oekraïne als Rusland grote hoeveelheden tarwe. Daarnaast importeert het veel gas uit Rusland, dat onder andere gebruikt wordt voor de productie van meststoffen. De vrees neemt toe dat de voedselprijzen verder zullen stijgen, door de sterk opgelopen productiekosten van voedsel. Oekraïne en Rusland zijn goed voor ongeveer 25 procent van de wereldwijde handel in tarwe en 20 procent voor de verkoop van maïs.

Andere problemen zijn de droogte in Latijns-Amerika en een tekort aan arbeidskrachten in Maleisië. Daardoor wordt palmolie – gebruikt in onder andere shampoo – een stuk duurder. Ook zijn er problemen met de leveringen van kalium, dankzij sancties van de Verenigde Staten op Wit-Rusland.

Stijgende inflatie

Daarnaast analyseert de Europese Commissie de ontwikkelingen op het gebied van de inflatie. Commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli beloofde tijdens een plenaire vergadering dat ze de inflatie wil ondervangen door mogelijke wijzigingen in de belasting van zowel energie als op agrarische grondstoffen.

Overaanbod varkensvlees

Ook spraken verschillende ministers hun bezorgdheid uit over de ciris in de varkensvleessector. Een overaanbod van vlees zorgt daar voor aanhoudende druk op de markt. De productieketen is sterk afhankelijk van export, waardoor mogelijke sancties hard aankomen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20